Anstalten beskrivs som effektiv – men har ett problem

Riksrevisionen har granskat hur effektiva Kriminalvårdens anstalter är. Anstalten Västervik norra gör bra ifrån sig.

Anstalten i Västervik är relativt effektiv, menar Riksrevisionens Fredrik Bonander.

Anstalten i Västervik är relativt effektiv, menar Riksrevisionens Fredrik Bonander.

Foto: Karin Hertz

Västervik2020-09-03 18:00

– Västerviksanstalten är en relativt effektiv anstalt, säger Fredrik Bonander, projektledare för Riksrevisionens granskning.

Det finns flera skäl till deras genomlysning av anstalterna. Bland annat har Kriminalvårdens kostnader för anstalterna ökat de senaste åren och myndigheten har också svårt att få sina resurser att räcka till.

Anstalterna skulle kunna bli effektivare om de var färre och större, enligt Riksrevisionens granskning. Och för att vara effektiv behöver en anstalt ha fler än 300 intagna. Det når Västerviksanstalten upp till, enligt Fredrik Bonander.

– Stordriftsfördelar uppstår, eftersom det finns gemensamma uppgifter, som varje anstalt måste lösa oavsett om man är stor eller liten, säger Fredrik Bonander och ger inpasseringsvakter, sjuksköterska samt kockar och köksbiträden som exempel.

I granskningen jämförs Västervik norra med den jämnstora anstalten i Skänninge. Det visar sig att Skänninge hade 116 miljoner kronor i personalkostnader och 40 miljoner i lokalkostnader år 2018, jämfört med Västervik som hade 135 miljoner kronor i personalkostnader och 51 miljoner kronor i lokalkostnader samma år.

– Västervik hade alltså både högre lokal- och personalkostnader. När vi har pratat med Kriminalvården om det, verkar det som om skillnaderna beror att Västerviksanstalten är ett gammalt sjukhus. Lokalerna är inte anpassade till Kriminalvårdens verksamhet, säger Fredrik Bonander.

Lokalernas utformning gör att Västerviksanstalten behöver ha fler anställda. Dessutom är det svårare att utnyttja lokalytan effektivt på anstalten Västervik norra på grund av lokalernas historia. 

Riksrevisionen rekommenderar att Kriminalvården intensifierar arbetet med att göra anstalterna färre och större. Kriminalvården bör också utöka sina rutiner för systematisk datainsamling.

Åsa Lindberg, kriminalvårdschef på anstalten Västervik norra, är positiv.

– Framtiden ser god ut, vi kommer att vara en lagom stor anstalt i framtiden, säger Åsa Lindberg och berättar att anstaltens 255 platser snart utökas till drygt 300 på grund av utbyggnad. 

– Vi kommer också att renovera höghuset så att det blir toalett och dusch på rummen. Det gör att vi kommer att kunna effektivisera ännu mera. Jag tror att vi kan konkurrera med de andra anstalterna på en väldigt effektiv nivå eller på nollgränsen. De är vår vision, säger hon.

Karta: Anstalten Västervik Norra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!