Orsaken till beslutet är flera kontroller under flera år som myndigheten gjort hos djurägaren. Den första kontrollen genomfördes under april 2015 och då framkom att 41 kaniner saknade tillgång till sitthylla och 18 tuppar hade för små utrymmen.
Den andra kontrollen genomfördes under juni 2016 och kaninerna hölls då fortfarande i undermåliga utrymmen. Bokammare saknades till kaninhonor och ungar och ingen av kaninerna hade tillgång till gnagmaterial eller sitthylla. Tupparnasom hölls utomhus var nu ungefär 25 till antalet i mycket dåliga utrymmen utan skydd för väder och vind. Flera var skadade efter slagsmål med varandra. I hönshuset på fastigheten hölls ytterligare ungefär 25 höns och tuppar. Hönshuset var i stort behov av att mockas.
I början av januari 2017 fick djurhållaren ett föreläggande att åtgärda bristerna som framkommit vid kontrollerna och i mitten av januari genomfördes en tredje kontroll.
Bristerna var då inte åtgärdade och djurägaren medgav att de tuppar hållits i burar ute hade tagits bort en vecka innan kontrollen. Något som innebar att tupparna hade gått ute under hela hösten och vintern i förbjudna och oacceptabla burar som saknat skydd för både väder och vind. Länsstyrelsen noterar i handlingarna att de ser mycket allvarligt på djurägarens oförståelse för det lidande som tupparna varit utsatta för.
Den fjärde kontrollen företas i början på maj 2017 och vissa förbättringar kunde då iakttas i kaninhållningen men långt från tillräckligt för att tillgodose djurens behov. Bland hönsen hade inte hönshuset mockats ur och vattnet var nästan svart av föroreningar och helt otjänligt.
Djurägaren yttrade sig både muntligt och skriftligt efter kontrollen i maj 2017
I skrivelsen anges bland annat att avvikelserna i burarnas storlek inte handlar om några stora avvikelser utan det handlar om några ynkliga kvadratcentimetrar. Djurägaren anför även att Länsstyrelsens personal borde ha bättre kunskaper.
– Vid ett tidigare besök påtalades att några av tupparna inte hade stjärtfjädrar trots att de var sådan ras som aldrig kommer att få några, skriver djurägaren. Det har också tydligt framkommit att kunskaperna om just hönsens ruggning är bristfällig.
Trots de ändringar och yttranden som djurägaren genomfört fattar Länsstyrelsen beslutet att samtliga kaniner och fjäderfän ska omhändertas med motiveringen att djurhållningen på fastigheten har under flera års tid varit föremål för extra offentlig djurskyddskontroll.
Vid samtliga kontrolltillfällen har Länsstyrelsen konstaterat brister i djurhållningen. Bristerna har varit av varierande omfattning och allvarlighet. Det som Länsstyrelsen finner som ytterst allvarligt är att inga stadigvarande åtgärder vidtagits. Den tid det tar för åtgärder att vidas är oacceptabelt lång.
Vad Länsstyrelsen noterat har djurägaren inte självmant vidtagit åtgärder utan detta har skett först efter tillsägelse, eller i vissa fall upprepade tillsägelser av Länsstyrelsen.