– Framförallt sökte vi främst undersköterskor, berättar Kicki Johansson, som är områdesansvarig för äldrevården inom Västervik norr.
– Till sommaren har vi inte lyckats få in tillräckligt många och har därför fått använda outbildad personal. Det är inte något problem men det kräver en längre introduktion och tar mer resurser i anspråk innan de kan gå in helt i verksamheten.
Kicki Johansson förklarar att inom hela äldreomsorgen söker man kontinuerligt utbildad personal. Idag har man på område norr en mer eller mindre fast personalstyrka på 175 medarbetare, vilket inte riktigt är det antal som behövs.
– Arbetsmarknaden inom äldreomsorgen är rörlig, det är hela tiden många som slutar och många som kommer in. En del går vidare till andra yrken, en del vill utbilda sig och andra går i pension. Jag tycker det är bra att fler utbildar sig inom vård och omsorgsyrket. Det behövs fler utbildade undersköterskor.
Andra rekryteringsvägar
Äldreomsorgen utanför tätorten har upplevt samma problem men fått en ytterligare möjlighet.
Jan-Inge Gustafson är områdesansvarig för äldreomsorgen på landsbygden och han upplever att man till sommaren haft svårare att rekrytera ungdomar till sommarjobb och att det verkat som om det varit ett större utbud av företag med behov och större konkurrens om de ungdomar som finns.
– För vår del har vi fått in en del personal via språk-vårdpraktik som är ett projekt inom socialförvaltningen, berättar Jan-Inge Gustafson. Det är nyanlända som dels går på svenska för invandrare och dels är med inom verksamheten och därmed får ytterligare språkträning. Det har fallit så väl ut att vi nu ska anställa sju eller åtta deltagare från det projektet.