Äldre man frias från mordmisstanke i Västervik

Den man i 80-årsåldern som varit misstänkt för mord i ett villaområde i Västervik sedan i våras, frias från alla misstankar om brott.

Den misstänkte mannen frias från alla misstankar om brott i samband med att en man påträffades död i sin bostad tidigare i våras.

Den misstänkte mannen frias från alla misstankar om brott i samband med att en man påträffades död i sin bostad tidigare i våras.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2020-09-01 10:26

Det meddelade åklagare och förundersökningsledare Kjell Jannesson under tisdagen.

– Vi kommer att gå ut med ett pressmeddelande om detta under dagen eller morgondagen. Jag kommer att lägga ner misstankarna, sade han under tisdagsförmiddagen.

Det han väntat in är resultaten från tekniska undersökningar på platsen, och från den obduktion som man genomfört på den döde mannen. De kom nu under slutet av augusti.

De resultaten visar att det inte handlar om mord, det finns längre ingen misstanke om brott överhuvudtaget.

– Så är det. Den misstänkte frias helt från misstankarna, det finns ingen misstanke om brott i samband med det här, säger Kjell Jannesson.

Den tidigare misstänkte mannen anhölls onsdagen 20 maj 2020. Det var han som hade larmat, han hade befunnit sig på platsen för dödsfallet och en samlad bedömning gjorde att han misstänktes för brott. Ett par dagar senare, på fredagen, strax innan lunch försattes han på fri fot, dock fortfarande misstänkt för mord.

Det har tagit lång tid innan svaren har kommit, under tiden har mannen varit misstänkt. Vad säger du om det?

– När man inte har en person som sitter frihetsberövad får man heller inte förtur. Exempelvis vid så kallade spaningsmord och mer brådskande utredningar får man förtur. Därför kan det ta så här pass lång tid, säger Kjell Jannesson.

Christoffer Järneström är mannens försvarsadvokat. Han säger att han aldrig förväntat sig någon annan utgång än att mannen helt skulle frias från alla misstankar.

– Vi har vetat att han är oskyldig från första början. Han har varit frågande till varför man ens misstänkt honom till att börja med. Och jag kan tycka att det är konstigt med.

Han fortsätter:

– Men det viktigaste är att även de tekniska undersökningarna friar honom helt från alla misstankar. För min egen del har jag aldrig känt någon oro för att det skulle bli så.

Han var misstänkt länge, hur har den här tiden varit för honom?

– Det är inget jag kommenterar.

De tekniska undersökningarna har dröjt, vad säger du om det?

– I det här fallet vet jag inte varför det blivit så. Det är så klart inte tillfredställande att det dröjer så här länge.

Kommer ni att gå vidare med det här på något sätt nu?

– Självklart ska han ha ersättningen för tiden som frihetsberövad. Men något annat underlag för att gå vidare har jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!