På åkrarna vid stationshuset i Jenny växer rad efter rad med jordgubbsplantor. Många av plantorna har mogna bär. Det är jordgubbsodlaren Lajos Jenei som har en och en halv hektar plantor som nu väntar på att plockas.
Men det höll på att gå illa med skörden när det tidigare i vår först blev varmt och sedan frost. Uppemot 60 procent av plantorna blev skadade, plantor som har han själv drivit upp och förädlat. Det ger en stor konkurrensfördel gentemot kollegorna i branschen som får betala runt fem kronor per planta.
Lajos sprutar inte heller sina plantor mot ogräs och har ingen halm mellan raderna.
– Det ger friskare bär och färre insekter, säger Lajos. Skadeinsekterna gillar inte ogräset och eftersom vi låter bli att lägga halm mellan raderna blir det mindre mögel på jordgubbarna.
På grund av frosten är det inte helt klart hur många liter som är klara ännu menLajos Jenei tror att det kan bli upp emot 60 liter första dagen och därefter ungefär 100 liter per dag.
– Så här i början får man springa lång väg på åkern innan man får ihop en liter, men det jämnar ut sig över säsongen, säger Lajos Jenei. Det är bara vi i familjen som plockar i år. Eftersom så mycket av skörden frös bort behöver vi nog ingen extrapersonal i år.
Försäljningen av jordgubbar kommer att starta under dagen.
– Framtiden ser ljus ut tycker den 78-årige jordgubbsodlaren. Vi hoppas även kunna erbjuda självplockning av jordgubbar i Jenny om något eller några år.