I Västerviks kommun fattas det just nu 14 lärare i grundskolan, två gymnasielärare, en speciallärare och en specialpedagog.
En av de drabbade skolorna är Blackstad skola. Där finns det en ledig tjänst och hittills har inga behöriga lärare visat intresse.
- Sökande finns, men det är inga behöriga lärare. Min förhoppning är att den kommer bli tillsatt innan skolstarten, säger Kristina Jonsson, rektor på Blackstad skola.
Är det svårare att rekrytera på landsbygden?
- Just nu tycker jag inte att det är det, men det kan bli ett problem med åren. Om personer som bor på landsbygden vill utbilda sig vill de förhoppningsvis också jobba på landsbygden.
Ann Nilsson är rektor på Åbyängskolan och Ernebergsskolan i Gamleby. På Åbyängsskolan finns en vakant tjänst, en resurslärartjänst, som ännu inte är tillsatt.
- Det är egentligen ingen större panik, jag tror att vi kommer lösa det med lite förändringar i planeringen, säger Ann Nilsson.
Hur ser du på framtiden?
- Det är klart att man känner en stor oro. Man behöver ta ett nationellt ansvar, utöka utbildningsplatserna, höja lärarlönerna och jobba för statusen i skolan. Det får inte vara så att man får 3 000 kronor mer i grannkommunen.
Västerviks gymnasium har inte behövt rekrytera särskilt mycket personal de senaste åren, men inför höstterminen har även de fått känna av den tuffa arbetsmarknaden.
- Vi hade ett tiotal tjänster ute under våren i olika kombinationer. Det var inte lätt att hitta personal, men vi blev färdiga med rekryteringen innan semestern, säger Jörgen Jonsson, rektor.
Inga vakanser på Ellen Keyskolan
Ellen Keyskolan i Västervik är en av kommunens skolor som är helt befriad från vakanser.
- Vi har lyckats rekrytera behörig personal till hösten och har inga tjänster ute nu. Det känns väldigt bra, säger Linda Lindström, rektor på Ellen Keyskolan.
Men även om det inte råder någon lärarbrist nu, finns det en oro inför framtiden.
- Det är ett svårt läge nu och en stor utmaning inför framtiden är att behålla personalen som finns och rekrytera ny personal. Vi försöker skapa arbetsplatser som är så bra som möjligt så att personalen trivs och vill stanna kvar, och det tycker jag att vi är bra på, säger Linda Lindström.
Vad måste göras för att fler ska vilja utbilda sig till lärare?
- Man måste göra yrket mer attraktivt på olika sätt. Det är ett otroligt roligt och viktigt jobb, och det måste man trycka på. Ofta är det bara negativa sidor som målas upp.
14 lärare fattas i grundskolan
Lärarbristen är ett bekymmer i hela landet och så även i Västerviks kommun. På flera skolor saknas behörig personal inför skolstarten och det finns en stor oro inför framtiden även hos de som inte är drabbade av vakanser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!