De ouppklarade bränderna, nya konsumbutiken, nya brandstationen, nya sjötomter, sportfiskeklubbens förehavanden och mycket annat stod på dagordningen.

Första punkten var de många bränderna som fortfarande inte har klarats upp och som naturligtvis är ett orosmoment i samhället.

Tio-tjugo bränder per år har drabbat Ankarsrumsområdet sedan 2015. Några av dem har haft en naturlig förklaring men de allra flesta har av allt att döma varit anlagda.

Artikelbild

Det konstaterade polisen Tony Holm.

– Vi arbetar med att samla in så mycket information som möjligt om bränderna och alla tips från allmänheten är välkomna, sa han.

Eldsvådor är extra svåra att utreda eftersom bevisen brinner upp.

– Och just därför är tips från allmänheten ovärderliga, så skärp iakttagelseförmågan och var observanta. Även observationer som man själv kanske tänker inte har någon betydelse kan vara av värde för oss, poängterade han.

Artikelbild

Tony Holm berättade vidare att polisen både patrullerar och arbetar civilt i Ankarsrum.

Från räddningstjänstens sida har man fem personer i ständig beredskap på orten.

Artikelbild

– Och det finns möjlighet att dra på med mer resurser vid behov, sade Peter Helge som är verksamhetsansvarig för räddningstjänsten.

Går det ens att säkra några spår efter en våldsam brand, undrade en person i publiken.

– Ja, det går även om det är svårt. Man kan hitta spår i omgivningarna runt omkring brandplatsen, sade Tony Holm.

Efter rekapitulationen av läget kring bränderna följde en rad programpunkter av mer positiv karaktär.

Som vi tidigare kunnat berätta är ju både en ny modern brandstation och en ny konsumbutik på gång i samhället.

– Brandstationen kommer förhoppningsvis att bli klar någon gång 2020-2021, sade Helge.

Försvinner banken när brandstationen flyttar in huset, undrade någon?

Peter Helge:

– Vad jag har förstått kommer banken att finnas kvar i en del av byggnaden.

Daniel Niklasson, från samhällsbyggnadsenheten, berättade om nya sjönära tomter som kan exploateras i Björksnäs i utkanten av Ankarsrum.

– I vår ska vi göra en naturvårdsinventering och sedan påbörjas arbetet med att ta fram en detaljplan över området, ett arbete som vi räknar med kommer att ta ett år ungefär.

Hur många tomter?

– Jag gissar att det kan bli fråga om 10-15 stycket.

Under kvällen överraskades Ankarsrums sportfiskeklubb, vars lokal brann ner för drygt ett år sedan, av idel glada besked. Dels fick föreningen ta emot en check på 45 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden, pengar som ska användas till en ny båtiläggningsplats. Och i samma veva passade Daniel Niklasson på att berätta att klubben också har beviljats ett kommunalt bidrag på 10 000 kronor för en planerad ramp i Långsjön.