I år är det 75 år sedan lokalföreningen av Rädda barnen startade i Västervik. I dag är man runt 200 medlemmar som tillsamman samlar in pengar till behövande barn. Under torsdagen var tre representanter för Rädda barnen på förskolan Gullvivan i södra Västervik. De delade ut böcker till förskolan, som några barn fick hjälpa till att öppna.

– På det här sättet, när vi ger ut böcker till alla förskolor i kommunen, så kan alla barn läsa böckerna och då kommer det även behövande barn till godo. Vi ska ju nå fram till dem som behöver bistånd på olika sätt, säger Ingalena Josefsson.

Det är hon som tillsammans med Berit Svanbom och Eva Lindbom delar ut böcker den här dagen.

Artikelbild

| Rädda Barnen i Västervik har funnits i 75 år i år. Från vänster: Ingalena Josefsson, Berit Svanbom och Eva Lindbom.

– Hultgrens bokhandel har hjälpt oss väldigt mycket, det är vi tacksamma för, säger Ingalena Josefsson.

Khloé Hult, Ebba Bewernick, Elsa, Agnes Uhrefalk och Vincent Holmstedt har blivit utnämnda till paketöppnare å alla barns vägnar. De är proffs på det visar det sig.

– Fast du kan hjälpa mig, säger Vincent till VT:s utsände som rycker in på ett hörn.

Både Pippi och Alfonsböcker blir det, 50 av varje har man köpt in.

Artikelbild

| Vincent Holmstedt gillar Alfons och Mållgan. Men har inte själv någon osynlig kompis, säger han.

– Vi valde dem för att det blir ett bra tillfälle att prata om hur familjer kan se ut. Pippis mamma är ju död, och Alfons mamma syns inte till i böckerna. Det manar till samtal, säger Berit Svanbom.

Malin Svensson är förskollärare. Hon säger att gåvorna är välkomna.

Artikelbild

| I dagarna får alla förskolor i kommunen ett litet tillskott till bokhyllan. Pippi Långstrump och Alfons Åberg går hem hos barnen. Från vänster: Khloé Hult, Ebba Bewernick, Elsa och Agnes Uhrefalk och Vincent Holmstedt.

– Det är en bra utgångspunkt för oss när vi pratar om hur samhället kan se ut.