Alexzander är en av få unga fiskare

Alexzander Hjalmarsson är en av få unga som vågar satsa på fisket. Han är 26 år och har fiskat sedan barnsben, eftersom han kommer från fiskarsläkter på både mammas och pappas sida.

Alexzander Hjalmarsson och hans pappa Jörgen Nilsson har fiskat tillsammans yrkesmässigt i sju år. Alexzander är en av få unga som vågar satsa på fiskaryrket.

Alexzander Hjalmarsson och hans pappa Jörgen Nilsson har fiskat tillsammans yrkesmässigt i sju år. Alexzander är en av få unga som vågar satsa på fiskaryrket.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2019-12-14 08:01

Östersjön del 2

– Jag hade inget att välja på, skrattar Alexzander.

Hans huvudjobb är fisket på trålaren som hans pappa skaffade 2004 tillsammans med en kompanjon. Där har Alexzander nyligen köpt in sig på en tredjedel. Men han har varit ute och fiskat med den sedan 2012.

– Jag gick bygg på gymnasiet, men jag tyckte att det var roligare att fiska. Jag har hållit på sedan jag var fem år.

Förutom vinterfisket med trålaren, där de fiskar sill och skarpsill, så har han en liten båt han fiskar med hemma i skärgården på sommaren.

– Det blir lite abborre, lite gös, någon sik. Det mesta går till fiskauktion i Göteborg. Och så har jag varit med vid Gränsö kanal och fiskat ål några somrar, men det blir det allt mindre av. Det enda som funkar bra är sillen.

Alexzanders pappa Jörgen Nilsson tycker förstås det är roligt att sonen har velat följa i hans fotspår, men han funderar förstås på hur det kommer se ut i framtiden.

– Med sill och skarpsill går det bra, värre är det intill kusten. Frågan är om vi kommer få en återhämtning på torsk och ål. Just nu ser det inte ljust ut, säger han.

Både Alexzander och Jörgen tror att det kustnära fisket är svårt att överleva på numera.

– Hade vi inte haft trålaren hade jag inte varit fiskare i dag, säger Jörgen.

Alexzander säger samma sak.

– Då hade jag nog varit mer tveksam till att satsa på fisket. Det kanske hade gått, men det hade inneburit extremt mycket jobb.

Det finns just nu 27 licenser för yrkesfiske i kommunen, men Jörgen berättar att det är få som fiskar på heltid och lever av sitt fiske.

– Många är pensionärer eller har det som binäring, säger han.

Varför fisken är borta kan ingen svara med säkerhet på, men forskare är överens om att det beror på en kombination av orsaker.

– Jag är övertygad om att den största faktorn är miljön, säger Tobias Borger, länsfiskekonsulent i Kalmar län.

– Vi har jättestora problem med övergödning som har en stor påverkan på hela ekosystemet i Östersjön.

Även fisket påverkar förstås, och sälen och skarven som tar mycket av fisken runt kusterna.

– För det kustnära fisket ser det inte alls bra ut, säger Tobias Borger.

För Jörgen och Alexzanders del går det mesta av fisken till fiskmjöl, berättar Alexzander, något som han så klart tycker är tråkigt. Men halterna av dioxiner och PCB har börjat sjunka, även om de fortfarande till stora delar ligger för högt för att fisken ska få säljas som livsmedel inom EU. Sverige har däremot ett undantag och fiskfabriken i Västervik satsar nu på filémaskiner, för att även kunna ta hand om fisken lokalt.

– Att miljön blir bättre är ju något som är avgörande för fiskets framtid, och det låter som att det har blivit lite bättre i alla fall, säger Jörgen Nilsson.

Både Jörgen  och Alexzander oroar sig för Östersjön och hur miljöförstöring och klimatförändringar kommer att påverka deras yrke i framtiden. "Det är självklart. Det måste ju finnas fisk för att vi ska kunna fiska", säger Alexzander.
Både Jörgen och Alexzander oroar sig för Östersjön och hur miljöförstöring och klimatförändringar kommer att påverka deras yrke i framtiden. "Det är självklart. Det måste ju finnas fisk för att vi ska kunna fiska", säger Alexzander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!