Advokat: Ni får inte använda motivet

Att använda En Svensk Tiger är inte tillåtet. Nu måste Västervikskonstnärerna som antagits till snöskulpturtävlingen i Kiruna tänka om.

Skissen som konstnärerna har jobbat fram.

Skissen som konstnärerna har jobbat fram.

Foto: Kristina Westring

Västervik2019-01-12 13:00

Det var under fredagens eftermiddag som Benny Ekman fick mejl från advokat Marie Andrée, som företräder Beredskapsmuseet, angående upphovsrätten till verket En Svensk Tiger. Hon skriver att det inte är tillåtet att använda En Svensk Tiger. Till P4 Kalmar, som intervjuade advokaten under fredagen, säger hon att Beredskapsmuseet har sagt nej till all användning av den välkända blågula bilden av en tiger. Hon föreslår konstnärerna att välja något annat motiv.

Benny Ekman säger till VT att advokaten inte har sett skissen på den tiger som de har tänk att skapa i snö.

– Vi har inspirerats av En Svensk Tiger, själva idén. Men det är inte en bild av den tigern. Det är vår version av en sabeltandad tiger som dog ut för länge, länge sedan. Gul och blå är den inte heller. Det vi gjorde var att välja namnen "En svensk tiger" och "My Lips are Sealed", säger han.

Nu kommer konstnären att kontakta tävlingsledningen i Kiruna.

– Vi har lagt ner mycket jobb och förberedelser. Nu ska vi spåna vidare på ett nytt namn. Det blev en oväntad vändning på det hela, säger Benny Ekman.

Benny Ekman och Ann-Sofie Karlsson spånar vidare på ett nytt namn till snöskulpturen som de ska skapa i Kiruna.
Benny Ekman och Ann-Sofie Karlsson spånar vidare på ett nytt namn till snöskulpturen som de ska skapa i Kiruna.
En Svensk Tiger

Under andra världskriget genomfördes en tysthetskampanj i Sverige som skulle påminna befolkningen om vikten av att hålla tyst om sådant som skulle kunna skada Sverige. Barnboksförfattaren och illustratören Bertil Almqvist skapade en teckning av en blågul tiger med texten "En Svensk Tiger" till ett annonsförslag. Den blev sedan en symbol för hela kampanjen.

Källa: Beredskapsmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!