Västervik spelhobby bjuder på spelkväll

I lokalen Järnet har föreningen Västervik spelhobby anordnat en spelkväll. Det verkar lugnt, men under ytan pågår både krig, fågeljakt och rullande tärningar.

Sergio Jeansson och Micke Västerlund är korrekt klädda för en strid i rymden. Inlevelsen är extra stark hos dessa två.

Sergio Jeansson och Micke Västerlund är korrekt klädda för en strid i rymden. Inlevelsen är extra stark hos dessa två.

Foto: Joel Pettersson

Familj2020-03-14 10:00

När alla tärningarna lämnar Oscar Hultmans händer och studsar över bordet, går allting i slowmotion. Calle Jansson och Oscar Hultman följer de små plastkubernas rörelser med spänd förväntan. När alla tärningarna har stannat upp och visar sina nummer har Oscar Hultmans mungipor böjts till ett nöjt leende. Calle Jansson rynkar på pannan och kliar sig i skägget, tärningarnas resultat kommer att kosta liv.  

I det strategiska figurspelet Warhammer 40 000 så är det tärningarna som avgör om din armé överlever eller inte. Arméerna består av små plastfigurer, som man limmar ihop och målar. 

– Tänk inte så mycket, agera istället, säger Oscar Hultman med ett skadeglatt leendetill Calle Jansson, som försöker hitta en väg ut ur den knipa som tärningarna har satt honom i.

Vid ett av de andra borden i rummet sitter David Petersson Ramvall och packar upp sina warhammerfigurer.

Han hälsar och presenterar sig som vice ordförande på Västervik spelhobby och berättar lite om vad de gör. Föreningen brukar hitta på aktiviteter några gånger i veckan. 

– Vi sysslar med allt från olika brädspel till figurspel, tv-spel, rollspel och mycket mera. På söndagar kan vi ibland spela och pyssla i upp till tolv timmar, säger David Petersson Ramvall. 

Vid samma bord sitter också Linus Lindén, föreningens ledare under utbildning. Han arbetar som grundskolelärare på dagen, men när solen går ner blir han en hobbyentusiast.

I rummet intill spelas ett spel som liknar Warhammer 40 000. Det här spelet heter X-wing och utspelar sig i Star Wars-universumet. Två armador av rymdskepp utkämpar en strid i rymden.

I det här fallet är rymden en duk med stjärnor på och rymdskeppen små plastmodeller. Lagen består av rebellerna och imperiet. Imperiesidan leds av Sergio Jeansson och Micke Västerlund. De har klätt upp sig i sina Star Wars-kostymer. Micke Västerlund är utklädd till officer och Sergio Jeansson till pilot. 

Kostymerna ser autentiska ut, som om de kommer direkt från inspelningen av en Star Wars-film. Sergio Jeansson och Micke Västerlund pekar och gestikulerar medan de planerar hur de ska krossa rebellerna. Det kombinerat med deras kostymer, skapar en stark känsla av inlevelse.

Men alla spel behöver inte vara actionspäckade och centrerade runt konflikter. I ett litet rum bredvid sitter Micke Hansson, Liselotte Eriksson och Magnus Andersson och spelar spelet Wingspan. Det är ett lite lugnare spel som går ut på att samla olika typer av fåglar och fågelägg i alla möjliga färger. Den som får flest vinner. 

Plötsligt kommer Fredrik Lindström in i rummet. Han är ordförande i Västervik spelhobby. Enligt honom finns det många fördelar med att ha en förening där alla kan mötas och utöva sina hobbys tillsammans. Alla hjälper varandra och nybörjare blir snabbt inskolade i hur saker och ting fungerar.

– Jag ser en speciell gemenskap här. När alla är samlade runt ett spel så uppstår en unik kommunikation som går bortom det talade språket. Tärningar kastas, kort med specifika symboler dras, pjäser flyttas och alla vet vad det innebär, säger han.

Västervik spelhobby har varit aktiv i elva år nu och har runt 70 medlemmar. Fredrik Lindström hoppas på att de ska bli ännu fler.

– Till stor del är vi vuxna män och det vore ju roligt om vi kunde nå ut till fler kvinnor och barn också, säger han. 

Som barn älskade Fredrik Lindström tv-spel och brädspel. När vuxenlivet väl kom så föll intresset i glömska. Men för några år sedan kom intresset tillbaka och nu är han jätteengagerad.
Som barn älskade Fredrik Lindström tv-spel och brädspel. När vuxenlivet väl kom så föll intresset i glömska. Men för några år sedan kom intresset tillbaka och nu är han jätteengagerad.
Warhammer och X-wing

I Warhammer 40 000 turas spelarna om att flytta sina trupper över spelplanen, skjuta på varandra eller gå in i närstrid. Trupperna får endast gå några tum och alla strider avgörs med tärningar. 

I X-wing använder spelarna många olika markörer och måttstockar, för att bedöma avståndet till fienden, hur långt skeppen får flyga och vilken vinkel man anfaller från. Men även i det här spelet så är det tärningarna som avgör hur det går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!