Krönika I dag ska vi fundera på vad TV-serier och förhållanden har gemensamt. Det låter en smula långsökt men tro mig; de här sakerna har mer gemensamt än vad du anar.

Du har säkert någon favoritserie. Tänk på den. Du följer den vecka efter vecka och gläds när huvudrollsinnehavarna lyckas samt gräms när de misslyckas. Äventyren avlöser varandra och de knåpar sig, gång efter annan, ur märkliga och i bland rent av farliga situationer. Du gastar högt när cliffhangern är ett faktum och kan knappt vänta tills nästa avsnitt släpps. Vare sig det gäller Twin Peaks, True Detective, the Walking Dead eller Game of Thrones sitter du där högst pliktmässigt vecka efter vecka och förundras över våra hjältars äventyr.

Vad beror detta på, tror du?

Välskrivna manus och skickligt regisserade avsnitt med skådespeleri på hög nivå så klart men också ett enormt engagemang från tittaren.

Det finns passager i alla serier då det hela kan tyckas släpa en aning. Det bjuds inte på lika mycket action, romantik, drama, sex, svärd eller sandaler för att du ska vara helt och hållet nöjd. Medan första säsongen var något av ett nyårsfyrverkeri är andra säsongen mera som ett tämligen anemiskt ”poff”. Tredje säsongen börjar förvisso bra men någonstans mitt i sjunker storyn som en döende ballong. Du ser dig allt mer fångad och tittar för att du alltid har gjort det och inte för att du faktiskt vill.

I bland tar serier en rentav löjlig vändning och bjuder på ytterst märkliga grepp; gamla karaktärer dyker ånyo upp, saker som någon sa eller gjorde i första säsongen får konsekvenser i säsong tre och överraskningskavalkaden är ett faktum.

Du krigar vidare och vill så gärna tro att det tar sig i säsong fyra. Ledsamt nog engagerar du dig dock inte lika mycket i serien på samma sätt du en gång gjort och ser till din besvikelse ser att det faktiskt inte händer så himla mycket i säsong fyra heller. När dessutom manusförfattarna helt sonika tar död på en favoritkaraktär tappar du slutligen alla koncept och lämnar helt och hållet. Du rasar på sociala medier och communitys om hur besviken du är över den uppkomna situationen och får medhåll av andra som upplever samma sak och tycker att att det är lika bra att serien läggs ner en gång för alla. Några andra, som kan räknas till seriens mest hängivna fans, menar dock att den förr eller senare kommer att lyfta och likt fågel Fenix resa sig ur askan för att ännu en gång bråka om förstaplatsen på diverse topplistor.

Du börjar kanske rent händelsevis följa en annan serie som känns fräsch och bjuder, till en början, både på bättre manus och skådespeleri. Efter en tid känns dock även den tråkig och långsam redan efter en säsong vilket kanske resulterar i att du slutligen återvänder till din gamla serie och inser att den faktiskt är det bästa för dig. Kort sagt; med lika delar nagelbitarspänning, ekivoka sexscener, smart dialog samt en lagom dos av vardagsdramatik passar den just dig.

Ja, det kanske helt enkelt är så att den, utan förbehåll, speglar ditt nuvarande förhållande. Utan reklampauser.