Debatt Svar på Helen Nilssons debattartikel den 15 december.

Eftersom Helen Nilssons insändare berör en så vital sak som Vimmerby kommuns ekonomi kan det kanske vara bra att fundera på sanningshalten i rubrikens påstående : ”Vi har gett Vimmerby en stabil ekonomisk grund”. Signerat Socialdemokraterna/Helen Nilsson.

Jag har absolut inget emot att stå bakom insändarens uppfattning. Tvärtom skulle jag tacksamt ta emot beskedet, om det bara funnes en gnutta siffermaterial och faktaunderlag i texten.

Denna socialdemokratiska framgångssaga beskrivs utan att ta med till exempel skattehöjning till nytt topprekord på 33,73. Vi ligger högst i Kalmar län 1,20 kronor högre än Västerviks kommun.

Vi är nog också många kommuninvånare som tycker att Västervik har en betydligt högre servicenivå för de pengarna.

Så frågan måste bli: Vad gör Vimmerby kommun med sina höga skatteintäkter?

Att slå sig för bröstet och påstå att Socialdemokraterna har gett Vimmerby kommun en ”stabil ekonomisk grund” är lite väl magstarkt, för att uttrycka sig milt!

Från valrörelsens tidningsurklipp den 19 maj 2018 läser jag ”Skattehöjningen har minskat låneskulden”. JA, det håller jag med om! Men det betyder inte, i min värld, att ekonomin är stabil på något sätt. Tvärtom har Vimmerby kommun en lång resa kvar till att uppnå balans i verksamhetens drift det vill säga en resultaträkning som visar på två procents överskott, som är det målet Kommunförbundet tagit fram för en långsiktig hållbar utveckling för Sveriges alla kommuner.

I skrivande stund får jag nu Riksbankens besked via Stefan Ingves att reporäntan beslutats höjas ”i ett första steg”. Fler höjningar väntar runt hörnet. Vad detta betyder för en hårt skuldsatt kommun förstår vi nog alla! En ny skattehöjning?