Ukraina: Anfallen mot Avdijivka minskar

Attackerna mot den hårt ansatta frontstaden Avdijivka minskar till följd av ryska förluster, uppger en talesperson för Ukrainas militär. Samtidigt kommer nya anklagelser om att Ryssland begått krigsbrott.

En ukrainsk soldat under strider i Avdijivka tidigare i år. Arkivbild.

En ukrainsk soldat under strider i Avdijivka tidigare i år. Arkivbild.

Foto: Libkos/AP/TT

Ukraina2023-12-03 12:00

Intensiva strider har rasat runt Avdijivka de senaste veckorna. Ryssland har trappat upp sina attacker i försök att ta över den nästintill omringade frontstaden i sydöstra Ukraina. Men nu kommer uppgifter om att de ryska anfallen i området minskar.

En talesperson för den ukrainska militären, Oleksandr Sjtupun, uppger i nationell tv att Rysslands attacker mot Avdijivka halverats det senaste dygnet, till stor del som ett resultat av stora förluster, rapporterar The Guardian.

– Koksverket kontrolleras av de ukrainska väpnade styrkorna. Fiendens styrkor försöker ta sig in, men lider förluster i infanteri och utrustning, säger Sjtupun.

Striderna är fortfarande intensiva i ett angränsande område utanför stadskärnan, känt som "industrizonen", enligt Sjtupun.

Uppgifterna har inte bekräftats från oberoende håll.

Skjutit ned drönare

Ukrainas militär säger sig också ha skjutit ned en kryssningsrobot och tio så kallade kamikazedrönare av den iranska modellen Shahed som ska ha avfyrats mot flera platser i landet under natten mot söndagen.

Samtidigt anklagar Ryssland Ukraina för att ha riktat drönare och artilleribeskjutning mot flera ryska byar i gränsregionen Belgorod.

Anklagar Ryssland

Från Ukrainas sida kommer också anklagelser om att Ryssland begått krigsbrott genom att avrätta ukrainska soldater som signalerat sin avsikt att kapitulera, enligt The Guardian.

Detta efter att ett kort videoklipp – vars inspelningsplats och äkthet inte har kunnat verifieras – lagts upp på Telegram. Videon uppges visa två män som kommer ut från ett skyddsrum som påstås ligga i närheten av Avdijivka, en av dem med händerna över huvudet. Männen ligger sedan på marken framför en annan grupp soldater innan vad som tycks vara skottlossning bryter ut och klippet avbryts.

Ukraina har inlett en utredning av händelsen, som landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets fördömer och beskriver som ett "krigsbrott". Enligt Lubinets ska de ukrainska soldaterna ha avväpnats och höjt sina händer.

"De utgjorde inte något hot! Den ryska sidan var tvungen att fånga dem och ge dem status som krigsfångar", skriver han på Telegram.

Ryssland har inte kommenterat anklagelserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!