Ännu ett Sovjetmonument bortplockat i Kiev

De ukrainska myndigheterna har under de senaste åren plockat bort ett antal monument från Sovjettiden från landets gator och torg.

I Kiev har statyn av Mykola Shchors – en av Röda arméns befälhavare – plockats bort från en av stadens boulevarder.

I Kiev har statyn av Mykola Shchors – en av Röda arméns befälhavare – plockats bort från en av stadens boulevarder.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2023-12-10 10:46

Som ett led i processen nedmonterades i Kiev statyn av Mykola Shchors – en av Röda arméns befälhavare – från en av stadens boulevarder under lördagen.

Statyn av Shchors till häst, som restes på 1950-talet, plockades bort från sin sockel i centrala Kiev till ljudet av applåder från en grupp åskådare. Enligt de lokala myndigheterna kommer den fortsättningsvis att förvaras på ett museum.

”Avrussifieringen och avkommuniseringen fortsätter. Vi har redan plockat bort över 60 monument med koppling till Rysslands och Sovjetunionens historia och kultur, säger Mykhailo Budilov, chef för avdelningen för Kievs territoriella kontroll, i ett uttalande.

I juni plockades det sovjetiska riksvapnet bort från det 102 meter höga Moderslandsmonumentet i den ukrainska huvudstaden. Den sovjetiska symbolen, med hammaren och skäran, ersattes av en treudd – vilken är Ukrainas riksvapen.

I april 2015 förbjöd det ukrainska parlamentet de flesta sovjetiska och kommunistiska symboler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!