Gamla sår rivs upp i Sri Lanka

Sri Lankas premiärminister Mahinda Rajapaksa avgår efter regeringskritiska demonstrationer som hittills krävt minst fyra dödsoffer. –Sri Lanka har nyligen gått igenom ett inbördeskrig, de såren är inte läkta, säger forskaren Andreas Johansson.

Lankesiska regeringsanhängare i Colombo hurrar efter att ha vandaliserat en av de regeringskritiska demonstranternas samlingsplatser.

Lankesiska regeringsanhängare i Colombo hurrar efter att ha vandaliserat en av de regeringskritiska demonstranternas samlingsplatser.

Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Sri Lanka2022-05-09 11:57

De regeringskritiska protesterna i Sri Lanka har kommit efter månader av strömavbrott och brist på mat, bränsle och mediciner i landet.

De allra flesta av protesterna har varit fredliga. Men i huvudstaden Colombo har omkring 180 personer skadats i ett våldsutbrott, enligt det nationella sjukhuset i staden.

Vid lunchtid på måndagen meddelade premiärminister Mahinda Rajapaksa via sin talesperson att han avgår från sin post.

Enligt avskedsansökan som skickats till hans bror, president Gotabaya Rajapaksa, vill han med sin avgång möjliggöra för en ny "samlingsregering".

"Jag avgår med omedelbar verkan så att ni kan tillsätta en ny regering bestående av samtliga partier som kan vägleda landet ut ur den rådande ekonomiska krisen", skriver Rajapaksa.

Hög grad av korruption

Men att premiärministern avgår och regeringen ombildas på något sätt behöver inte innebära någon större förändring, varnar Andreas Johansson, lektor och forskare vid universiteten i Lund och Karlstad.

– Det är inte omöjligt att familjen Rajapaksa kommer att ha lika mycket makt. Graden av korruption är ganska hög, säger han.

Rajapaksa uppmanade strax före sitt avgångsbesked allmänheten att utöva återhållsamhet. "Den ekonomiska kris vi är i behöver en ekonomisk lösning som den här regeringen är fast besluten att lösa", twittrar han.

Regeringen utropade i fredags undantagstillstånd vilket ger landets säkerhetsstyrkor större befogenheter att frihetsberöva människor. President Rajapaksa har inte setts offentligt sedan den 31 mars, då tiotusentals människor försökte ta sig in i hans privata bostad i Colombo.

Invecklad konflikt

Det är en invecklad konflikt som ligger bakom oroligheterna, enligt Andreas Johansson.

– Det är en blandning av missnöje med ekonomin och den styrande familjen. Men Rajapaksa-familjen har också supporters som tycker att de är rättfärdiga regenter i Sri Lanka. Ofta stöds de av singalesiska nationalister. Det senaste som hänt är att de som protesterat mot familjen Rajapaksa blivit angripna av anhängarna, säger han.

Den ekonomiska oron började i princip med de muslimska terrorattackerna 2019 mot kristna kyrkor och hotell. Efter det kom pandemin som slog hårt mot turismen. Nu skyller många den dåliga ekonomin på den sittande regeringen.

Landets tre stora etniska grupper är singaleser, tamiler och muslimer.

– Det är lite oroande tendenser i och med att det här är ett land som har haft en del konflikter mellan de olika etniciteterna. Här har regeringen tidigare försökt slå in kilar mellan olika grupper för att flytta fokus från sina egna misstag, och farhågan är att de ska göra det igen, säger Johansson.

– Sri Lanka har nyligen gått igenom ett inbördeskrig, de såren är inte läkta.

Försök till stormning

De mest utbredda protesterna i de uppblossade oroligheterna ägde rum i Colombo. Där gick anhängare till presidenten till angrepp med tillhyggen mot obeväpnade regeringskritiska demonstranter som har slagit läger utanför presidentens kansli sedan den 9 april, enligt nyhetsbyrån AFP:s reportrar.

Polisen tog till tårgas och vattenkanoner och utlyste omedelbart utegångsförbud i huvudstaden. Arméns kravallkommando kallades in för att förstärka polisen.

Trots detta hämnades regeringsmotståndare med motattacker, och tusentals försökte storma den avgående premiärministerns bostad under måndagskvällen. Skott hördes inifrån residensområdet och även här använde polisen tårgas.

I Nittambuwa, omkring fem mil nordväst om Colombo, tog en parlamentsledamot sitt liv efter att ha skjutit ihjäl två demonstranter.

Amarakeerthi Athukoralam, som satt i parlamentet för regeringspartiet, ska enligt polisen ha skjutit fem personer som blockerade hans bil. Två av dem dog kort därpå.

Enligt en poliskälla begick Athukoralam självmord efter att en byggnad han flytt till omringats av tusentals personer. Även hans livvakt hittades död på platsen.

Bakgrund: Sri Lanka – ett land i djup ekonomisk kris

Sri Lanka brottas med den värsta finansiella krisen sedan självständigheten från brittiskt styre 1948. Bland annat har terror och efterföljande pandemi slagit hårt mot turismen.

Landet kommer inte att kunna betala jätteskulden på 51 miljarder dollar i utländsk valuta, närmare 500 miljarder kronor, och har ställt in betalningarna.

Sri Lanka har begärt skuldlättnader från Indien och Kina, men båda länderna har i stället erbjudit fler krediter i utbyte mot att Sri Lanka köper råvaror från dem. Både Kina och Indien har intressen i den fattiga önationen.

Sedan landets finanser havererat har bristen på livsmedel, bränsle och medicin utlöst stora protester.

Källor: AFP m fl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!