Våldsamma protester i Madrid mot amnesti

Tusentals personer som tillhör den politiska ytterhögern samlades i tisdags i Spaniens huvudstad Madrid, för andra kvällen i rad. De senaste veckorna har flera demonstrationer mot katalansk amnesti hållits runt om i landet.

"Spanien sluter inte pakter med förrädare" och "Nej till amnesti" står det på en av skyltarna som hölls upp under protesterna.

"Spanien sluter inte pakter med förrädare" och "Nej till amnesti" står det på en av skyltarna som hölls upp under protesterna.

Foto: Paul White/AP/TT

Spanien2023-11-08 10:34

Inbjudan till tisdagens demonstration spreds på sociala medier av bland annat företrädare för ytterhögerpartiet Vox, rapporterar El País.

Orsaken är ett motstånd mot den amnesti som sittande regeringen och katalanska partier förhandlar om, för politiker och aktivister som står inför rätta efter Kataloniens självständighetsförsök 2017.

Sittande premiärminister Pedro Sánchez, partiledare för socialdemokratiska PSOE, behöver de katalanska självständighetspartiernas stöd för att kunna bilda regering.

Demonstranterna viftade med spanska flaggor och ropade förolämpande slagord mot Pedro Sánchez. Några av dem beskrev i ramsor sig själva som nazister, enligt AP.

För andra kvällen i rad uppstod också sammandrabbningar med polis, efter att flera personer försökt ta sig igenom avspärrningar och kastat bengaler.

Minst 40 personer skadades och sex personer frihetsberövades, rapporterar El Mundo.

Vox stödjer protesterna mot regeringen, men är inte för våldet, säger en talesperson för partiet, vars ledare Santiago Abascal deltog i måndagens demonstration.

Liknande protester har hållits i flera andra spanska städer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!