"Fico behöver anpassa sig till verkligheten"

Under valkampanjen lovade proryska Robert Fico att sluta stödja Ukraina. Men hur den verkliga utrikespolitiken blir återstår att se, enligt Östeuropakännaren Peter Johnsson. –Fico kommer att behöva vara tvungen att anpassa sig till verkligheten, säger han.

Robert Ficos parti Smer fick flest röster i lördagens parlamentsval i Slovakien.

Robert Ficos parti Smer fick flest röster i lördagens parlamentsval i Slovakien.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

Slovakien2023-10-01 14:44

Med över 99 procent av rösterna räknade har det socialdemokratiska partiet Smer, som enligt Östeuropakännaren Peter Johnsson på senare år har blivit alltmer högerpopulistiskt, fått flest röster.

Tillsammans med sina mest troliga koalitionspartner, socialdemokratiska HLAS-SD och L'SNS på yttersta högerkanten, verkar Smer-ledaren Robert Fico få de mandat som krävs för att kunna bli premiärminister i Slovakien.

Pellegrini kungamakare

HLAS-SD leds av Peter Pellegrini, tidigare premiärminister och partikamrat med Robert Fico, som har lämnat Smer och bildat ett eget parti.

Nu blir Pellegrini kungamakare – och kan komma att avgöra Slovakiens utrikespolitik, enligt Peter Johnsson.

– Pellegrini är egentligen den som kommer att bestämma hur mycket av den här antiukrainska och EU-kritiska politiken som Fico kommer att kunna genomföra om han blir premiärminister, säger han.

Polskt valresultat avgörande

Under valrörelsen har Robert Fico bland annat efterlyst förbättrade relationer med Ryssland och lovat att Slovakien inte ska skicka "en enda kula" till grannlandet Ukraina.

– Men hur det blir när han stöter på verkligheten är för tidigt att uttala sig om. Han kommer definitivt inte att se till att han inte får några pengar från EU. Slovakien klarar sig inte utan de pengarna, säger Peter Johnsson.

– Slovakien är ju medlemsland av EU och måste följa de embargoregler som finns gentemot Ryssland.

Hur EU kommer att påverkas av Ficos styre hänger också på vem som går ut som segrare i det Polen den 15 oktober, påpekar Johnsson.

– Skulle den nuvarande regeringen som är emot EU vinna valet och fortsätta med sin politik är det tre länder i östra delen av EU – nämligen Slovakien, Ungern och Polen – som alla för en politik mot EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!