Ryssland förbjuder aktivism kopplat till hbtq

Ryssland förbjuder alla former av "aktivism" som rör hbtq. Beslutet från landets högsta domstol är hittills den mest drastiska inskränkningen i frågan. FN fördömer förbudet.

Kreml, Moskva. Arkivbild.

Kreml, Moskva. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ryssland2023-11-30 13:39

I ett uttalande som rörde ett rättsfall initierat av justitiedepartementet argumenterade den ryska regeringen för att man sett "manifestationer av extremistiskt slag" som propagerade för hbtq-frågor.

Dessutom, lade regeringen till, finns försök till uppvigling från hbtq-rörelsen för att nå "social och religiös disharmoni" i landet.

Högsta domstolen gick, som många väntat, på regeringens linje och förklarade på torsdagen att att hbtq-rörelsen är extrem och all sådan aktivitet "förbjuds" i Ryssland.

Mötts med tystnad

Domstolsbeslutet kom efter en förhandling bakom stängda dörrar. Representanter för hbtq-rörelser eller från mänskliga rättighetsorganisationer var inte tillåtna att delta.

Dessutom, konstaterade kritiker av lagförslaget, innebär förbudet en bred och svårtydbar definition av en formellt ickeexisterande grupp – då hbtq-frågor är en del av de flesta internationella människorättsorganisationers fundament.

– Förutom att justitiedepartementet kallar en organisation som i sig inte existerar för extremistisk, så innebär förbudet dessutom att alla initiativ i Ryssland som även innefattar hbtq-frågor riskerar att lagföras, säger Max Olenitjev som är advokat för mänskliga rättighetsorganisationer i Ryssland.

Flera organisationer har försökt att få argumentera mot förbudet i högsta domstolen, men frågor om att få närvara i förhandlingen har mötts med tystnad, rapporterar AP.

Ingen bevisföring

FN:s människorättschef Volker Türk fördömde beslutet:

"Ingen person ska fängslas för att de arbetar för mänskliga rättigheter" skrev Türk i ett uttalande och påpekade den mänskliga rättigheten att själv styra över sin sexualitet.

Förbudet åtföljdes inte heller av bevisföring eller rättsliga argument för påståenden om uppvigling från justitiedepartementet.

Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck eller identiteter samt intersexpersoner, enligt den svenska organisationen RFSL definition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!