Skeppet landade planenligt pÄ Jiuquan-basen i Gobiöknen, samma plats det skickades upp ifrÄn. Att farkosten Àr ÄteranvÀndningsbar Àr ett epokskifte för Kina, som i och med detta upprepar amerikanska Space X nyskapande bedrift med raketer som kan landa pÄ land. Det vanliga i branschen Àr annars fortfarande att man lÄter rymdskeppen dimpa ned i havet.
Att raketen gÄr att anvÀnda igen Àr ett "viktigt genombrott", skriver CGTN och andra kinesiska medier. Turen stÀrker ocksÄ "fredligt utnyttjande av rymden", heter det. Men ingen information finns om den teknik som testats ombord, eller hur högt och varthÀn skeppet flugit.
Inte heller finns nÄgra bilder pÄ farkosten, som i alla fall i nulÀget ska vara obemannad. Enligt uppgift landar den horisontellt, alltsÄ som ett flygplan, och inte vertikalt som Space X-raketerna.
Det öppnar för spekulationer om att Kinas skepp liknar amerikanska X-37B. Ăven den farkosten har varit uppe pĂ„ lĂ„nga rymdturer, i nĂ„got fall cirka tvĂ„ Ă„r, men beskrivs fortfarande som en "testplattform". USA har förnekat att X-37B utvecklas för att kunna bĂ€ra vapen.
Kina storsatsar pÄ att bli en stormakt Àven i rymden. Och det Àr landet tvunget att göra pÄ egen hand. USA har av geopolitiska skÀl sagt nej till samarbete, vilket innebÀr att Kina inte fÄr delta i exempelvis Internationella rymdstationen (ISS).
Kina bygger nu sin egen rymdstation, Tiangong, men om det mystiska rymdskeppet har med den att göra framgÄr inte.