Löfven fick fram budskap om skog och lön

Skog och minimilöner Àr svenska kÀpphÀstar i EU. Det inskÀrpte statsminister Stefan Löfven (S) Ànnu en gÄng vid tisdagens snabbvisit i Bryssel. Och tyckte sig fÄ ett kvitto pÄ att budskapet gÄtt fram.

Den hÀr vÀgen, visar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till statsminister Stefan Löfven vid tisdagens möte i Bryssel.

Den hÀr vÀgen, visar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till statsminister Stefan Löfven vid tisdagens möte i Bryssel.

Foto: Francois Walschaerts/AP/TT

Politik2021-06-01 19:10

Löfven trÀffade framför allt EU:s rÄdsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

EfterÄt betonade han Sveriges fortsatt starka tro pÄ EU för att skapa jobb och vÀlfÀrd.

– Men det Ă€r samtidigt sĂ„ att samarbetet mĂ„ste fungera pĂ„ riktigt för alla och dĂ€rför har jag sĂ€rskilt lyft frĂ„gorna om minimilön, men ocksĂ„ om skogens viktiga roll i klimatarbetet och viktiga roll för Sverige, sĂ€ger Löfven pĂ„ en presstrĂ€ff med TT, SVT och Ekot.

"FĂ„tt ett kvitto"

EU-kommissionens förslag om minimilöner lades i höstas, trots svenskt motstÄnd. Regering, opposition, fack och nÀringsliv befarar att förslaget ska undergrÀva "den svenska modellen", dÀr löner sÀtts i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, snarare Àn via lagstiftning.

Löfven tycker sig dock höra en "stor förstÄelse" för Sveriges önskemÄl om ordalydelser som ger ett garanterat skydd. Och ocksÄ ett bedyrande av att kommissionen inte Àr ute efter att frÄgan till sist ska avgöras i EU-domstolen, med risk för att den svenska modellen fÄr ge vika.

– Nu har jag fĂ„tt ett kvitto ytterligare pĂ„ att det inte finns nĂ„gon sĂ„dan ambition över huvud taget och nu gĂ€ller det att hitta rĂ€tt skrivningar, sĂ€ger Löfven.

Besök i skogen

Även pĂ„ skogssidan finns svensk oro, Ă„tminstone bland politiker och nĂ€ringsliv som anser att övriga EU har en alltför kritisk bild av den svenska skogsindustrin.

– Det hĂ€r Ă€r i stort en kunskapsfrĂ„ga. Sverige och och nĂ„gra lĂ€nder till med skogsbestĂ„nd skiljer oss Ă„t rejĂ€lt frĂ„n andra lĂ€nder i EU. Vi vet hur det hĂ€r fungerar. Vi har ett hundraĂ„rigt skogsbruk som faktiskt har inneburit att skogen vĂ€xer, Ă„r för Ă„r, sĂ€ger Löfven.

Senare i sommar ska EU-kommissionen lÀgga fram en ny lÄngsiktig skogsstrategi, som Sverige hoppas kunna pÄverka.

– HĂ€r finns ocksĂ„ en stor förstĂ„else frĂ„n kommissionen och vi Ă€r överens om att nĂ„gra av kommissionĂ€rerna ska Ă„ka till Sverige och se mer och diskutera med ansvariga statsrĂ„d och experter med flera och lĂ€ra sig mer om det svenska skogsbruket, sĂ€ger Löfven.

Breton och Vestager

Utöver Michel och von der Leyen trÀffade statsministern Àven kommissionÀrerna Margrethe Vestager och Thierry Breton, ansvariga för digitalisering respektive den inre marknaden.

Inte minst pÄ Bretons omrÄde har oroliga svenska röster höjts för att EU ska bli mer protektionistiskt pÄ industriomrÄdet, i jakten pÄ en "strategisk autonomi".

Löfven betonar för sin del vikten av en öppen ekonomi, Àven av sÀkerhetsskÀl. Och tycks nöjd med svaren frÄn kommissionÀren.

– Jag hörde ingen som sade att hĂ€r finns nĂ„gon ambition att sluta EU inom oss sjĂ€lva. Det hĂ€r Ă€r för mig ocksĂ„ en global sĂ€kerhetsfrĂ„ga: Vi hĂ„ller en öppen ekonomi, vi har handel med varandra och sĂ„ mycket kontakter som möjligt, sĂ€ger Löfven i Bryssel.

Fakta: EU och minimilönerna

EU-kommissionen lade i oktober 2020 fram ett förslag kring minimilöner i EU, med tvÄ huvudpunkter.

Det ena Àr sjÀlva minimilönerna. LÀnder som har system dÀr löner sÀtts genom lag manas att ha tydliga kriterier för hur lönerna rÀknas fram och uppdateras. NÄgon siffra eller nivÄ föreslÄs dock inte centralt frÄn EU-kommissionen.

Det andra handlar om ökat stöd för systemet med lönesÀttning via kollektivförhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. EU-kommissionen vill sÀtta ett icke-bindande mÄl att 70 procent av arbetskraften framöver ska tÀckas av kollektivförhandlingar.

Redan i förslagets första paragraf betonas att det inte handlar om att tvinga pÄ lÀnder ett system med lagstiftade minimilöner. Sverige och en rad andra lÀnder befarar dock att EU:s domstol i slutÀndan kommer att fastslÄ att reglerna mÄste följas av alla.

Förslaget behandlas nu parallellt av EU-parlamentet och medlemslÀnderna i ministerrÄdet. En slutlig uppgörelse vÀntas inte förrÀn tidigast vÄren 2022.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!