Heta tipsen: De kan få Nobels fredspris

Krig och konflikter präglar vår samtid, vilket komplicerar arbetet för den norska Nobelpriskommittén. Men det saknas inte människor och organisationer som på olika sätt arbetar för en fredligare värld.

Berit Reiss-Andersen, ordförande för den norska Nobelkommittén, när hon meddelade fjolårets fredspristagare. Arkivbild.

Berit Reiss-Andersen, ordförande för den norska Nobelkommittén, när hon meddelade fjolårets fredspristagare. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge/AP/TT

Nobel2023-10-06 05:48

Fjolårets fredspris hade en tydlig koppling till Rysslands krig i Ukraina. De tre som delade priset var den fängslade demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus, den ryska människorättsorganisationen Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.

I år ligger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bra till att få fredspriset, enligt många vadslagningssajter. Bland experter anses han dock inte vara en trolig pristagare i nuläget, eftersom han trots allt leder ett land i krig.

I stället kan inriktningen bli en helt annan. Bland förhandstipsen inför beskedet om vem som tilldelas Nobels fredspris nämns människorättsaktivister, internationella organisationer eller klimatkämpar.

Svenska Greta Thunberg och hennes rörelse Fridays for future är ett hett namn på spelsajterna. Men där finns också kvinnorättsaktivister i Iran och Afghanistan, Världshälsoorganisationen (WHO), Europadomstolen (ECHR) och den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

I år har 351 kandidater nominerats, av dem 259 individer och 92 organisationer. Beskedet om vem eller vilka den norska Nobelkommittén väljer att ge priset meddelas klockan 11.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!