Källor: Intensiva samtal om eldupphör

Ett flera dygn långt eldupphör, i utbyte mot att Hamas släpper några ur gisslan. Den uppgörelsen försöker medlare från Qatar nu få till i Gazakriget, enligt allt fler källor i regionen. Israels premiärminister låter dock avvisande.

Satellitbild från gränsövergången Rafah, med Egypten till vänster och Gaza till höger. Bistånd ansamlas på den egyptiska sidan, men har hittills bara släppts igenom i små mängder.

Satellitbild från gränsövergången Rafah, med Egypten till vänster och Gaza till höger. Bistånd ansamlas på den egyptiska sidan, men har hittills bara släppts igenom i små mängder.

Foto: Maxar/AP/TT

Mellanöstern2023-11-09 08:18

Flera diplomatkällor i Mellanöstern säger till nyhetsbyrån AP att det talas om ett tre dygn långt eldupphör. "Ett dussintal" personer ur gisslan skulle samtidigt släppas.

Tidigare har en källa nära förhandlingarna lämnat liknande uppgifter till nyhetsbyrån AFP. Då talades om eldupphör på ett till två dygn. 10–15 i gisslan skulle vara aktuella för frigivning, bland dem sex USA-medborgare.

"Falska rykten"

Men premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att hela gisslan, kanske över 200 personer, måste släppas. Och han skickar liknande signaler nu.

– Jag skulle vilja avvisa alla slags falska rykten som kommer från alla möjliga håll, och åter klargöra en sak, säger han vid ett möte med det så kallade krigskabinettet.

– Det blir inget eldupphör utan att de våra i gisslan släpps. Allt annat är fel.

Men USA har rapporterats trycka på i förhandlingarna. Även Egypten spelar en viktig roll i samtalen, där medlarna sköter kontakten mellan parterna Hamas och Israel.

"Diplomatiskt spel"

Liknande uppgifter om pågående samtal har kommit flera gånger under den dryga månad som kriget har pågått.

– Det har varit ett diplomatiskt spel kring vad som kommer in och ut ur Gaza sedan den första dagen det här kriget började, och gisslan har såklart varit en central del i det, säger Anders Persson, expert på Israel-Palestinakonflikten.

I det här fallet har Qatar tagit en nyckelroll som medlare, plus att Hamas politiska ledning finns i det landet. Men hur utsikterna till framgång ser ut är svårt att sia om, enligt Anders Persson.

– Det är möjligt att parterna ingår kortare humanitära pauser utan att nödvändigtvis kommunicera det utåt, säger han.

– Det finns ju också en farhåga för Israel: Om det blir eldupphör under en viss tid kan det sätta press på landet att inte återuppta striderna när eldupphöret tar slut, så jag tror att det finns en ovilja från Israels sida att gå med på åtminstone ett längre eldupphör innan man känner att man har uppnått sina militära mål.

Oenighet om tid

Biståndsleveranser samlas i norra Egypten, och arablandet skulle under en paus i striderna kunna skicka in större mängder i Gazaremsan än man vågat och kunnat hittills. Det råder akut brist på i princip allt inne i Gaza.

Men enligt AFP:s källa är Israel motvilligt att lätta på det militära trycket i Gazaremsans nordöstra delar, där staden Gaza ligger och fienden Hamas har sina starkaste baser.

– Det råder oenighet om tidslängd (på ett eldupphör) och angående de norra delarna, där det pågår intensiva strider, säger källan.

Upp till runt 240 personer från Israel tros hållas som gisslan hos terrorstämplade Hamas i Gazaremsan. De fördes bort under Hamas blodiga jätteattack den 7 oktober. Ett antal av dem är medborgare i USA och andra länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!