Arabförbundet och den islamiska samarbetsorganisationen OIC samlades i Saudiarabiens huvudstad Riyad för att diskutera utvecklingen i Mellanöstern och Gaza specifikt.
Tonläget var högt från flera av ländernas delegater. Irans president Ebrahim Raisi ville att Israels armé skulle terrorstämplas. Egyptens president Abd al Fattah al-Sisi fördömde den "kollektiva bestraffning" av Gazas invånare som han ansåg pågår och krävde omedelbar vapenvila.
Men regionala och politiska splittringar var tydliga när slutdokumentet förkunnades sent på lördagen.
Förkastar självförsvar
Mötet enades om att förkasta Israels förklaring om att man handlat i självförsvar efter terrorstämplade Hamas attacker mot Israel den 7 oktober då 1 200 personer brutalt dödades.
Länderna i de två mäktiga organisationerna enades även om att kräva att FN:s säkerhetsråd röstar igenom en resolution som "stoppar Israels aggression" mot Gaza. Den frågan saknar grogrund i säkerhetsrådet som ännu inte kunnat samlas kring resolutioner om utvecklingen i Mellanöstern. Detta beror bland annat på den vetorätt som de fem permanenta medlemsländerna USA, Kina, Ryssland, Frankrike och Storbritannien har.
Mötet i Riyad var samtidigt en tydlig temperaturmätare på förändrade och förnyade hot. Saudiarabiens mäktige prins Mohammed bin Salman, som tidigare varit nära att godkänna formella diplomatiska kontakter med Israel, var hård i sitt utspel. Han sade att han nu "håller Israeliska myndigheter ansvariga för brott som begås mot det palestinska folket".
Kunde inte enas
Arabförbundet och IOC skulle först ha träffats separat, men de två organisationerna samlades för ett gemensamt möte. Enligt AFP berodde den samlade sammankomsten på att Arabförbundets länder inte kunde enas i frågan om Israel. Länder som Algeriet och Libanon föreslog att hota med bland annat med att strypa oljetillförseln till Israel och landets allierade. Bahrain och Förenade arabemiraten, som nyligen öppnat diplomatiska förbindelser med Israel, motsatte sig en blockad.
Syriens president Bashar al-Assad, som nyligen fått tillträdde till Arabförbundet efter att ha hållits borta på grund av de brutala metoderna mot landets invånare under inbördeskriget, ansåg att inget arabland skulle delta i en politisk process med Israel förrän landet hade godtagit en vapenvila.