Israel: Ingen hjälp till Gaza förrän gisslan släppts

Röda Korset förhandlar med Hamas och Israel om att de människor som tagits som gisslan ska släppas. Från Israel kommer krav på att alla måste friges innan det blir aktuellt att slå på el och vatten till Gaza.

Israeliska soldater vaktar på den israeliska kibbutzen Kfar Azza där flera israeler dödades och togs gisslan under terrorstämplade Hamas attack. Arkivbild.

Israeliska soldater vaktar på den israeliska kibbutzen Kfar Azza där flera israeler dödades och togs gisslan under terrorstämplade Hamas attack. Arkivbild.

Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Mellanöstern2023-10-12 08:38

Minst 150 människor från Israel och andra länder – bland dem soldater, civila, barn och gamla – hålls gisslan på Gazaremsan sedan terrorstämplade Hamas attack mot Israel inleddes i lördags.

Inga förnödenheter

Enligt Israels energiminister Israel Katz kommer hans land inte att tillåta förnödenheter eller humanitär hjälp till Gaza förrän gisslan släppts. De senaste dagarna har Israel utsatt Gaza för en "total belägring" som svar på helgens anfallskrig, och släpper inte igenom vare sig mat, vatten, elektricitet eller bränsle till Gaza.

Omvärlden har kritiserat blockaden som folkrättsvidrig.

"Humanitär hjälp till Gaza? Ingen elektricitet kommer att slås på, ingen vattenkran kommer att öppnas och ingen bränsletransport kommer att vara aktuell innan alla de israeler som förts bort har fått återvända hem" säger Israel Katz i en kommentar på X.

"Neutral mellanhand"

Insatser för att börja förhandla om gisslan har inletts, uppger ICRC.

"Som en neutral mellanhand står vi redo att göra humanitära besök, underlätta kommunikation mellan gisslan och familjemedlemmar och att underlätta eventuella frigivningar", säger Fabrizio Carboni vid ICRC i ett uttalande.

Att ta gisslan är förbjudet enligt internationell humanitär rätt, och alla som förts bort måste släppas omedelbart, lägger han till.

ICRC uppmanar båda sidorna att minska lidandet för civila.

Hamas har hävdat att fyra gisslantagna har dödats i israeliska attacker och har hotat att döda fler om Israel bombar civila mål i Gazaremsan utan förvarning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!