Expert om våldsspiralen: Svåranalyserat läge

Det senaste dagarnas våld på Västbanken är ännu en upptrappning – som lika snabbt kan dö ut, säger Anders Persson, Israelkännare och statsvetare vid Linnéuniversitetet.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Arkivbild.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mellanöstern2023-06-21 19:03

– Vi har sett några sådana under det senaste halvåret sedan den nya israeliska regering tillträdde. Oftast handlar det om en upptrappning med israeliska räder, palestinska terrordåd eller andra skjutningar. Sedan tenderar de att dö ut ganska fort, säger Persson.

Persson säger att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är pressad av koalitionens högerflank och av de delar av befolkningen som sympatiserar med extremhögern att genomföra en storskalig militäroperation på Västbanken – och det trycket bara ökar när attacker av det här slaget sker.

Under onsdagen har israeliska bosättare gått till attack på flera håll på Västbanken, efter dådet då fyra israeler sköts ihjäl på en bensinstation på ockuperad mark i tisdags. Dådet på bensinmacken verkar i sin tur vara en hämnd för en israelisk militäroperation i staden Jenin i måndags, som blev mycket blodig när militanta palestinier försökte stoppa soldaterna.

– Det vi har sett de senaste dagarna är en våldscykel med händelser som förefaller vara kopplade till varandra. Men det är inte riktigt säkert att de är det, säger Persson och framhåller att det är svårt att veta motivet när gärningsmännen dör.

Men att händelserna har en koppling är ändå sannolikt, tror han.

Indikationer åt fel håll

Det vi ser på onsdagen är en hämnd från bosättarna som tagit lagen i egna händer och utför våldsaktioner mot palestinierna, enligt Persson.

– Regeringen som har starka extremistiska inslag har väldigt svårt att stävja den här typen av våld. Det finns medlemmar i regeringen som stödjer den här typen av krafter. Det är deras väljare som gör det här i någon mån, kan man säga.

Enligt Persson pekar alla indikatorer åt fel håll. Inga fredsförhandlingar är i sikte, antalet döda är rekordstort på båda sidor, stödet för våldsamheter är stort och det finns extremistiska inslag i den israeliska regeringen.

– Men, det innebär inte per automatik att eskaleringen kommer fortsätta. Det är en svåranalyserad situation. Olika scenarion är möjliga för framtiden. Det kan bli bättre, sämre eller samma.

Parallella processer

I helgen blev det även klart att Netanyahu går vidare med ett hårt kritiserat lagförslag som skulle innebära att det israeliska parlamentet får makt att upphäva domar från landets högsta domstol.

Persson säger att regeringen är pressad från olika håll och står inför olika kriser samtidigt: relationen med USA, relationen med arabvärlden, lagförslagen och säkerhetssituationen.

– Jag tror att man ska se de här som parallella processer. Om våldsamheterna skulle upphöra på studs så skulle de interna problemen med lagförslagen fortfarande i stort sett vara desamma. Om lagförslagen skulle lösas skulle situationen förmodligen vara likadan gällande säkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!