Expert: Hamas vill ha krig pÄ flera fronter

Över 700 personer har dödats i Israel i terrorstĂ€mplade Hamas storskaliga offensiv. Den synkroniserade attacken benĂ€mns som den vĂ€rsta i landet pĂ„ 50 Ă„r – men varför inleddes den just i lördags? Och hur kommer Israel att besvara attacken? TT reder ut med tvĂ„ experter.

Israeliska soldater nÀra grÀnsen mot Gazaremsan.

Israeliska soldater nÀra grÀnsen mot Gazaremsan.

Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Mellanöstern2023-10-09 18:23

Att den islamistiska terrorstÀmplade organisationen Hamas valde att inleda sin offensiv just pÄ lördagsmorgonen kan ha flera orsaker, bedömer Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– Den israeliska försvarsmakten IDF har flyttat nĂ€stan 70 procent av sina styrkor till VĂ€stbanken. Det innebĂ€r att det var ganska tunt pĂ„ marken i Gaza, och efter att Hamas lyckades slĂ„ ut kommunikationen kunde inte heller de enheter som fanns dĂ€r kommunicera med varandra, sĂ€ger han.

Hamas vill nu fÄ till ett krig pÄ flera fronter, enligt Ranstorp.

– Dessutom vill man sabotera de normaliseringssamtal som pĂ„gĂ„r mellan Saudi och Israel, sĂ€ger han.

Enligt Anders Persson, Israelexpert och forskare vid Linnéuniversitetet, har Hamas gett tvÄ förklaringar till attacken.

– Dels har man sagt att man vill skydda al-Aqsa-moskĂ©n i Jerusalem, dels att man vill göra slut pĂ„ den israeliska staten, sĂ€ger han och tillĂ€gger:

– Ett delsyfte kan ocksĂ„ vara att stjĂ€lpa Israels normaliseringsförsök med Saudiarabien.

Vad Àr Hamas?

Den islamistiska organisationen Hamas tog 2007 kontroll över Gazaremsan. Organisationens ledning bestÄr av en kommitté pÄ 15 personer, och man har Àven celler pÄ VÀstbanken, sÀger Magnus Ranstorp.

– Hamas Ă€r en militant-sunnitisk islamistisk rörelse med tre grenar: en militĂ€r, en social och en politisk gren. Organisationens mĂ„lsĂ€ttning Ă€r att etablera en islamistisk stat och att utplĂ„na Israel, fortsĂ€tter han.

Anders Persson konstaterar att lördagens attack kan ses som ett stort slag i Hamas eviga krig mot Israel.

– Man hoppas nu kunna dra in flera parter och skapa en kedjeeffekt, sĂ€ger han.

Hur stort Àr stödet för Hamas?

Cirka 2,3 miljoner mÀnniskor lever pÄ Gazaremsan, som ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort grÀns mot Egypten i söder.

Enligt Magnus Ranstorp Àr stödet för Hamas stort bland omrÄdets invÄnare.

– Ju mer Gaza har isolerats, desto mer har befolkningen radikaliserats. Hamas stĂ„r för den islamiska motstĂ„ndsrörelsen. Och motstĂ„ndet sker pĂ„ den politiska, sociala och militĂ€ra arenan, sĂ€ger han.

– I Gaza Ă€r stödet för Hamas mycket större Ă€n för Mahmoud Abbas. Framför allt efter den hĂ€r typen av operationer.

Anders Persson bedömer att mÄnga stödjer Hamas militÀra politik mot Israel. Detsamma kan inte sÀgas gÀlla den ekonomiska politiken pÄ Gazaremsan, dÀr nÀra hÀlften av invÄnarna Àr arbetslösa.

– Stödet för vĂ€pnat vĂ„ld mot Israel Ă€r starkt. Men viljan att leva under Hamas ekonomiska förutsĂ€ttningar Ă€r inte hög, sĂ€ger han.

Vad hÀnder nu?

Den stora frĂ„gan Ă€r hur Israel bemöter Hamas attack. Landet har hittills kallat in 300 000 reservister, och har aviserat att man kommer att genomföra en "fullstĂ€ndig belĂ€gring" av Gazaremsan.

I ett kommande skede ingÄr, enligt Magnus Ranstorp, en markoffensiv, dÀr den israeliska militÀren kommer att rikta in sig pÄ militÀr infrastruktur pÄ Gazaremsan.

– Hamas hĂ„ller gisslan som mĂ€nskliga sköldar, vilket gör att Israel inte kan gĂ„ för hĂ„rt in eftersom man vill fĂ„ till stĂ„nd en fĂ„ngutvĂ€xling. Samtidigt har Israel sagt att man ska eliminera terrorns infrastruktur och Hamas ledare, sĂ€ger han.

– Och markoffensiven kommer att totalt Ă€ndra spelreglerna. Den kommer att vara hĂ„rd och lĂ„ngvarig, sĂ€ger han.

Anders Persson sÀger att attacken Àr Israels motsvarighet till 9/11.

– FrĂ„gan Ă€r om svaret blir en fullskalig markinvasion, en mindre sĂ„dan eller om andra faktorer spelar in. Det Ă€r ett otroligt svĂ„rt lĂ€ge.

Israeler bevittnar förstörelsen i Sderot efter Hamas attacker.
Israeler bevittnar förstörelsen i Sderot efter Hamas attacker.
Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort grÀns mot Egypten i söder. I övrigt Àr Gaza omslutet av Israel.

Det berÀknas bo uppemot 1,8 miljoner mÀnniskor pÄ Gazaremsan.

OmrĂ„det var del av Ottomanska riket i flera hundra Ă„r, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet frÄn 1993 ska Israel tillÄta Palestinska myndigheten visst sjÀlvstyre pÄ Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulÀra al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men nÀr dessa vÀgrade bildade Hamas egen regering och inrÀttade en egen sÀkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhÀngare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slÀngde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiÀr verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprĂ€tthĂ„llit en blockad mot omrĂ„det. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkÀmpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsÀtter att styra pÄ den av Israel ockuperade VÀstbanken.

KĂ€lla. Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!