Ett av de värsta dåden i Israels historia

Det började som vilken festival som helst men slutade i en massaker med hundratals döda. Musikfesten i Israel är en i raden av terrordåd i världen som lämnat efter sig många dödsoffer.

Utbrända bilar efter lördagens attack mot en musikfestival nära Gaza. Milismän från Hamas stormade festivalen och över 250 personer dödades på plats.

Utbrända bilar efter lördagens attack mot en musikfestival nära Gaza. Milismän från Hamas stormade festivalen och över 250 personer dödades på plats.

Foto: Jack Guez/AFP/TT

Mellanöstern2023-10-10 12:25

Hamas attack mot musikfestivalen

Tidigt på lördagsmorgonen byttes musik och dans ut mot urskiljningslös beskjutning och människor som fick fly i panik.

Attacken ska ha pågått i flera timmar och var en del av islamiströrelsen Hamas krigsangrepp mot Israel som inleddes i helgen. Över 250 civila människor dödades på plats på den israeliska festivalen Supernova i öknen nära Gaza och händelsen beskrivs som ett av de värsta enskilda dåden i Israels historia.

.

Terrordåden i Paris

På senare år har flera blodiga dåd skakat världen och terrorattacker i Europa skördade under en period många offer. I november 2015 gick islamistiska terrorister till attack på flera platser i den franska huvudstaden Paris. Under en rockkonsert på Bataclan-teatern dödades 90 personer och totalt mördades 130 personer under kvällen och natten där terrorgruppen Islamiska staten kom att ta på sig dåden.

Året därpå inträffade ytterligare ett terrordåd i Frankrike. I en lastbilsattack i Nice dödades 86 människor, det näst dödligaste terrordådet i landet efter Parisattackerna. Några månader tidigare hade även Bryssel drabbats av attacker på flygplatsen och i stadens tunnelbana med 35 döda personer som följd. IS tog även här på sig dåden.

.

Terrorgrupper bakom dåd

Islamiska staten har, förutom i Europa, tagit på sig ett större antal dåd på andra håll i världen, inte minst i Mellanöstern. Man tog även på sig sprängdåden under påskhelgen 2019 i Sri Lanka då över 250 människor dödades i attacker mot kyrkor och hotell.

I oktober 2017 detonerade en lastbil full med sprängmedel i de centrala delarna av den somaliska huvudstaden Mogadishu. Över 500 personer dödades i explosionen, den värsta attacken någonsin i sitt slag i Somalia. Det terrorstämplade nätverket al-Shabaab har pekats ut för att ligga bakom dådet.

.

Massakern på Utöya

2011 sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 personer, de flesta av dem ungdomar, på ön Utöya utanför Oslo där Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF höll ett sommarläger. Innan dess hade han placerat ut en bomb i regeringskvarteren i den norska huvudstaden. Åtta personer miste livet och många skadades i explosionen.

Några år senare, 2019, sköt den då 28-årige australiern Brenton Tarrant ihjäl 51 människor utanför två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland. Han uppgav efter attacken att han haft kontakt med den norske terroristen Breivik.

Attackerna i Oslo och på Utöya räknas till ett av de värsta terrordåden i Europa i fredstid. Dit hör även bombdåden i Madrid 2004, som krävde över 190 människoliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!