Biden "överlycklig" över frigivna amerikaner

Terrorstämplade Hamas meddelade på fredagen att två amerikaner i gisslan har släppts av "humanitära skäl". Det rör sig om en mor och hennes dotter, skriver gruppen på Telegram. USA:s president Joe Biden är "överlycklig" över nyheten.

USA:s president Joe Biden säger att man ska fortsätta jobba för att få alla amerikaner som hålls gisslan frigivna. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden säger att man ska fortsätta jobba för att få alla amerikaner som hålls gisslan frigivna. Arkivbild.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Mellanöstern2023-10-20 14:08

"I dag har vi säkrat frigivningen av två amerikaner som tagits som gisslan av Hamas under den fruktansvärda terroristattacken mot Israel den 7 oktober", säger Biden i ett uttalande som fortsätter:

"Våra kära landsmän har genomlidit en fruktansvärd prövning de senaste 14 dagarna, och jag är överlycklig över att de snart kommer att återförenas med sin familj, som har plågats av rädsla."

Biden tackar även Qatar för sin roll som medlare och den israeliska regeringen för samarbetet "i detta arbete".

Uppmaning till villkorslös frigivning

Samtidigt lovar han att arbetet fortsätter att få hem andra amerikaner som hålls gisslan av Hamas. Även landets utrikesminister Antony Blinken uppmanar Hamas att släppa alla amerikanska fångar "omedelbart och villkorslöst".

– Ytterligare tio amerikaner är fortfarande försvunna i den här konflikten, säger han under en pressträff.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kansli bekräftade tidigare under fredagen att två amerikaner släppts.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) säger att organisationen bidrog till frigivningen av mor och dottern genom att transportera gisslan från Gaza till Israel "vilket understryker de verkliga effekterna av vår roll som en neutral aktör mellan de stridande parterna".

"ICRC fortsätter att uppmana till omedelbar frigivning av alla som hålls som gisslan", skriver organisationen i ett uttalande och tillägger att man är redo att besöka de som fortfarande hålls fångna och underlätta framtida frigivanden.

Flertalet vid liv

Tidigare under dagen meddelade den israeliska militären att flertalet av de cirka 200 människor som kidnappades vid Hamas angrepp mot Israel den 7 oktober är vid liv.

"En majoritet av gisslan är vid liv. Det fanns också döda kroppar som fördes... till Gazaremsan", står det i uttalandet som armén tillkännagav på fredagen.

Enligt armén är mer än 20 gisslan barn och mellan 10 och 20 är över 60 år.

Dessutom saknas mellan 100 och 200 personer sedan Hamas attack, tillägger armén.

Den 7 oktober utförde terrorstämplade Hamas en dödlig attack mot Israel, den värsta i landets 75-åriga historia. Mer än 1 400 människor, de flesta civila, sköts, stympades eller brändes till döds under angreppet, enligt israeliska myndigheter.

Israel har svarat med attacker som har dödat fler än 4 100 människor i Gazaremsan, enligt det Hamas-drivna hälsodepartementet i Gaza.

Israeliska flaggor vid ett fotbollsmål i en kibbutz som attackerades av Hamas den 7 oktober. Arkivbild.
Israeliska flaggor vid ett fotbollsmål i en kibbutz som attackerades av Hamas den 7 oktober. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!