Barnens skräck i Gaza: "Vi vill dö tillsammans"

Allt har fallit samman och döden är ständigt närvarande. Gazas barn försöker hantera krigets fasor och instängdhet samtidigt som de traumatiska upplevelserna får dem att kräkas, skaka och kissa på sig. –Unga lider fruktansvärt, de lever i fullständig terror, säger Sahar Smoom, organisationen War Childs chef för de palestinska områdena.

Israels flygräder mot Hamasledda Gaza fortsätter. En palestinsk familj söker vård på al-Shifa-sjukhuset i staden Gaza efter bombardemang.

Israels flygräder mot Hamasledda Gaza fortsätter. En palestinsk familj söker vård på al-Shifa-sjukhuset i staden Gaza efter bombardemang.

Foto: TT

Mellanöstern2023-11-01 06:00

Kräkningar, feber, panikattacker och huvudvärk. De barn som överlever de ständiga bombräderna skonas inte fysiskt. Kriget mellan Israel och Hamas har gått in i sin fjärde vecka och alla Gazas barn är offer.

– Jag är stressad, känner hopplöshet och hjälplöshet för jag kan varken rädda min son eller skydda honom, berättar den palestinska psykologen Heba, som av säkerhetsskäl inte kan uppge sitt efternamn, på en inspelning från Gaza som delats med TT.

– Det här måste få ett slut snart. Ingen människa klarar det vi är med om särskilt länge.

Vill "dö tillsammans"

Heba, som till vardags leder psykosociala program för unga i staden Gaza i War Childs regi, har talat med TT under tidigare stridigheter. 2021, efter elva dagars bombardemang, berättade hon om försöken att lugna sin son med andningsövningar och gymnastik efter varje bombnedslag.

Nu är allt annorlunda och mycket, mycket värre.

Det är nästan omöjligt att nå fram till personer i det belägrade Gaza, så en intervju med Heba går inte att genomföra. Sahar Smoom, som arbetar från ett kontor på en annan plats i regionen, berättar att psykologen och ytterligare en kollega med familjer evakuerats till södra Gaza. De har knappt fått några tillhörigheter med sig och har tagit skydd i ett litet ödehus.

– 50 personer trängs i huset och alla sover i samma rum. "Om vi ska dö vill vi dö tillsammans", säger de. Det gör mig förtvivlad, berättar Smoom.

På en ljudinspelning vittnar Hebas elvaårige son om att han är så rädd att han tror han ska svimma. Det han önskar nu är att slippa höra bomberna. Och att få "åka hem" och träffa sina kompisar.

Liknande vittnesmål kommer från FN-organet UNRWA. De har sammanställt uppgifter från föräldrar som berättar om akuta psykologiska trauman och panikattacker hos Gazas unga.

Akut hjälplinje

Sahar Smoom var i Gaza så sent som en vecka före krigsutbrottet. Då gjorde hon strategiska planer för hjälporganisationens arbete där 2024.

Nu har allt ställts på ända. Men hon berättar att War Child-teamet även efter krigsutbrottet lyckats leverera konkret hjälp till hundratals familjer. Och nu arbetar hon intensivt med att få till ett akut program för psykosocialt stöd, en form av hjälplinje där unga och vårdnadshavare kan få hjälp med panik och ångest.

– Människor i Gaza har levt med blockader och krig i 16 år men de säger att det här är det i särklass värsta de varit med om, berättar hon.

– Det handlar inte enbart om antalet döda utan att det bokstavligen talat inte finns någon säker plats i Gaza. Barn kan inte söka skydd hemma, i skolan eller i skyddsrum.

Lägg därtill att mat, vatten, mediciner och bränsle snart är slut i det av Israel belägrade området. Ingen normalitet existerar och det är svårt att hitta meningsfull sysselsättning som skingrar tankarna från de ständigt pågående bombräderna. Många barn har förlorat sina föräldrar och tvingas ta hand om yngre syskon.

Kan läka?

Bara i Gaza beräknas fler än 3 450 barn ha dödats under det krig som bröt ut efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober, enligt siffror publicerade av FN:s barnfond Unicef.

Hamas, som är stämplad som terroristorganisation av bland annat EU och USA, dödade då minst 1 400 mestadels civila israeler i vad som i många fall var rena massakrer. Bland offren fanns ett stort antal barn.

FN:s barnkonvention ger barn rätt till utbildning, skydd och psykosocialt stöd. Att i nuläget lyfta blicken och tänka på läkande är dock svårt. Men Sahar Smoom understryker att det går att lindra smärtan hos barn med trauma, depressioner och posttraumatiskt stressyndrom.

– Insatserna varierar beroende på vad barnet varit med om. Men ju snarare vi kan starta dem ju större chans har vi att hjälpa.

Sahar Smoom, hjälporganisationen War Childs chef för de palestinska områdena.
Sahar Smoom, hjälporganisationen War Childs chef för de palestinska områdena.
Bakgrund: Gaza och barnen där

Gaza räknas jämte Västbanken till de palestinska områdena. Landremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn. Den gränsar mot Egypten i söder men är i övrigt omgivet av Israel.

Sedan sommaren 2007 styrs Gazaremsan av Hamas, en rörelse som EU och USA terrorstämplat. I Gaza bor drygt 2 miljoner invånare på en yta som är mindre än en tredjedel av Öland. Omkring hälften av befolkningen är under 18 år.

Den psykiska ohälsan bland unga var stor redan innan det pågående kriget bröt ut. Andelen barn som känner rädsla ökade från 50 procent till 84 procent mellan 2018 och 2022, enligt en studie som Rädda Barnen publicerade i fjol. Mer än tre fjärdedelar av Gazas unga uppgav då att de känner sig ledsna eller deprimerade och över hälften av barnen har övervägt att ta sitt liv. 60 procent ägnar sig åt självskadebeteende.

Krigföring mellan Hamas och Israel har brutit ut flera gånger de senaste decennierna, bland annat 2008-09, 2012, 2014 och 2021.

Det nuvarande kriget har pågått sedan den 7 oktober, då Hamas genomförde en koordinerad attack mot Israel. Tusentals raketer avfyrades, Hamasmilis tog sig över gränsen till Israel och massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival. Omkring 1 400 israeler dödades och Hamas tog också över 200 personer som gisslan. Israel svarade genom att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och uppges förbereda en markinvasion med syfte att tillintetgöra Hamas.

Mer än 3 450 barn har dödats i Gaza sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober, enligt uppgifter publicerade av FN:s barnfond Unicef. Även på Västbanken respektive i Israel har tiotals barn dödats. Tiotals barn ingår också i den gisslan som hålls av Hamas.


Fakta: War Child

War Child är en icke-statlig organisation som grundades i Nederländerna 1995 och som hjälper barn att bearbeta sina upplevelser från krig och väpnade konflikter.

Organisationen riktar hjälpinsatser, utbildning och psykosocialt stöd till barn, unga och barnfamiljer som befinner sig i eller har flytt krigs- och konfliktzoner.

War Child finns i 16 konfliktdrabbade länder. I fjol nådde organisationens insatser omkring 487 000 barn, unga och föräldrar.

Källa: War Child

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!