33 lastbilar med nödhjälp in i Gaza

Fler än 30 lastbilar med nödhjälp körde in i Gaza på söndagen. Det är den största konvoj som kommit in i det krigsdrabbade palestinska området sedan möjligheten att få in bistånd öppnades för mer än en veckan sedan, uppger FN.

På söndagen kunde 33 lastbilar med nödhjälp rulla in i Gaza, rapporterar FN. Arkivbild.

På söndagen kunde 33 lastbilar med nödhjälp rulla in i Gaza, rapporterar FN. Arkivbild.

Foto: Mohammed Dahman/AP/TT

Mellanöstern2023-10-30 05:11

FN-organet Ocha uppger att 33 lastbilar med vatten, mat och mediciner körde in i Gaza på söndagen via gränsövergången Rafah mellan Gazaremsan och Egypten.

"Det här är den största sändningen med humanitärt stöd sedan den 21 oktober när begränsade leveranser återupptogs", uppger Ocha i en uppdaterad lägesrapport som sändes ut tidigt på måndagen.

Fram till nu har 117 lastbilar med hjälp kunnat köra in i Gaza via Rafah till det överbefolkade palestinska territoriet där människor lever under en "total belägring" med oupphörligt bombande från Israel.

Inget bränsle

Av de 117 lastbilarna som hittills kommit in har 70 varit lastade med medicinska förnödenheter och 60 har haft mat och näringstillskott. Endast 13 har varit lastade med vatten och sanitetsvaror.

Ingen av lastbilarna har varit lastad med bränsle eftersom Israel förbjudit sådana leveranser med hänvisning till att de skulle utnyttjas av Hamas för att tillverka vapen och sprängämnen.

500 om dagen

Innan kriget och belägringen av Gaza började körde omkring 500 lastbilar med nödhjälp och varor in i Gaza varje dag.

Israel införde den "totala belägringen" och inledde de massiva bombningarna efter att terroriststämplade Hamas den 7 oktober genomförde en terrorattack i södra Israel under vilken 1 400 personer dödades, enligt den den israeliska regeringen. De flesta var civila. Dessutom togs mer än 200 personer gisslan.

Enligt de senaste siffrorna från det Hamaskontrollerade hälsovårdsdepartementet i Gaza har över 8 000 människor dödats i området under de dryga tre veckor som gått sedan krigsutbrottet. Många av de döda uppges vara barn.

En amerikansk regeringstjänsteman, som vill vara anonym, sade på söndagen att Israel förbundit sig att släppa 100 lastbilar med nödhjälp i Gaza dagligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!