"Så många kroppar, så många barn"

"En örfil". Så beskriver Läkare utan gränser reaktionen från den italienska regeringen efter båtolyckan på Medelhavet utanför Kalabriens kust. Samtidigt stiger antalet döda – och många av offren är barn.

Personliga ägodelar har spolats i land efter att en båt förlist utanför Italiens södra kust.

Personliga ägodelar har spolats i land efter att en båt förlist utanför Italiens södra kust.

Foto: Valeria Ferraro/AP/TT

Italien2023-02-27 12:23

Räddningsarbetare i den lilla orten Steccato di Cutro i den italienska regionen Kalabrien fortsätter att febrilt söka efter överlevande från helgens båtolycka på Medelhavet.

Även alltmer desperata överlevande letar efter sina familjemedlemmar på stranden, där vrakdelar, leksaker och kläder har flutit i land. Hittills har 63 människor bekräftats döda, enligt den italienska kustbevakningen – däribland ett tjugotal barn.

"Min lillasyster försvann i havet. Hon var bredvid mig, sedan såg jag henne inte längre. Nu är hon i himlen", berättar en pojke som räddats ur vattnet för nyhetsbyrån Ansa via en tolk.

Bland de döda barnen finns också ett tvillingpar och nyfött spädbarn, enligt italienska medier.

Giuseppe Larosa vid räddningstjänsten berättar att de första räddningsarbetarna på plats slogs av det stora antalet barn – och av att kropparna hade skrapsår över hela kroppen, som om de hade försökt att hålla sig kvar på fartyget.

– Det var en skrämmande scen. Kroppar utspridda längs stranden, så många kroppar, så många barn, säger Giuseppe Larosa.

Under dagen har han fokuserat på att hjälpa de personer som överlevt olyckan.

– Det som slog mig var deras tystnad. Skräck i blicken, men stumma. Tysta, säger han.

"En örfil"

Fartygsförlisningen är sannolikt långt värre än vad som hittills framkommit. Det är oklart hur många som färdades på båten, men siffror mellan 170 till 250 har nämnts av räddningspersonal och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Samtidigt som räddningsarbetet fortsätter i Steccato di Cutro växer kritiken mot den italienska regeringens hantering från såväl hjälporganisationer som från landets opposition.

Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi, som besökte olycksplatsen under söndagen, meddelade under en presskonferens att väder- och sjöförhållanden gjort det omöjligt att skicka ut en räddningsinsats i tid – och att flyktingarna inte borde ha satt sig i båten till att börja med.

Uttalandet möter hård kritik från ett antal hjälporganisationer, däribland Läkare utan gränser, skriver La Stampa.

"De första uttalandena från premiärminister Meloni och inrikesminister Piantedosi är mer eller mindre en ren beskyllning – och innebär ytterligare en örfil för offren och de överlevande från denna tragedi, säger Marco Bertotto från Läkare utan gränser under en presskonferens på måndagen.

Kritik från oppositionen

Även Elly Schlein, nyvald partiledare för socialdemokratiska PD, riktar kritik mot den italienska premiärministern. I ett uttalande hänvisar hon till de nya lagar som i förra veckan godkändes i den italienska senaten, och som bland annat gör det olagligt för hjälporganisationer att plocka upp skeppsbrutna från fler än en båt i taget.

"Det är oacceptabelt att Medelhavet förvandlas till en kyrkogård under bar himmel. Det är omänskligt och strider mot alla grundläggande rättigheter att man skapar ett dekret för att försvåra räddningsinsatserna till sjöss", säger Elly Schlein.

Bara i år har 14I000 migranter kommit över Medelhavet till Italien, en kraftig ökning mot samma period i fjol.

Vrakdelar från den båt som i helgen förliste på Medelhavet har flutit i land på stranden i Steccato di Cutro i Kalabrien.
Vrakdelar från den båt som i helgen förliste på Medelhavet har flutit i land på stranden i Steccato di Cutro i Kalabrien.
Fakta: Dödlig rutt över Medelhavet

Enligt en rapport från Rädda Barnen tidigare i februari har över 8 400 migranter på väg till Europa drunknat i Medelhavet de senaste fyra åren.

Organisationen uppger att ungefär en halv miljon människor på flykt sedan 2019 har försökt korsa Medelhavet.

I en rapport från FN:s migrationsorgan IOM från oktober 2022 konstateras dock att dödstalen troligen är klart högre än de rapporterade, eftersom många av migrantfartygen är knappt sjödugliga och skepp förliser utan att olyckorna rapporteras.

IOM skriver i sin rapport att minst 5 000 personer dött när de rest mot Europa från främst hamnar i Afrika under de två föregående åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!