Migrantbarn tystades med sömnpiller vid gräns

Människohandlare gav barn sömntabletter för att hindra dem från att föra oväsen när de bars över den kroatisk-slovenska gränsen, uppger den italienska polisen efter att 26 smugglare identifierats i en gränsöverskridande utredning.

Smugglarna gav barnen sömntabletter för att de skulle hålla tyst vid gränsen. Arkivbild.

Smugglarna gav barnen sömntabletter för att de skulle hålla tyst vid gränsen. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg / TT

Italien2023-06-30 04:22

Människohandlarna tillhör en större grupp smugglare och alla identifierade är albanska och kosovanska medborgare, många boende i Italien. Sju av dem har kunnat gripas.

Enligt polisen fördes migranterna med bil till den kroatisk-slovenska gränsen som de under natten korsade till fots. På andra sidan plockades de sedan upp. Medan barnen fick sömntabletter fick vuxna "stora mängder" energidryck för att klara vandringen.

I vissa fall misshandlade smugglarna migranterna för att få dem att röra på sig, enligt polisen. Personerna ska ha betalat mellan 200 och 250 euro för att tas över gränsen som är en viktig del av den så kallade Balkanrutten.

Italien ska inte ha varit slutdestinationen för de flesta av migranterna, enligt polisen.

Fakta: Balkanrutten

Under 2015 korsade en halv miljon flyktingar och andra migranter länderna på Balkan, inklusive Grekland, Bulgarien, Serbien och Bosnien-Hercegovina. Dessa länder utgör transitländer för människorna vars mål är ett bättre liv i det rikare Västeuropa.

Efter 2015 har EU och nationella regeringar skärpt sin flyktingpolitik för att hejda strömmen, utan att lyckas stoppa den helt.

Källa: Rädda Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!