Fler dödsfall befaras efter båttragedi i Italien

Släktingar som rest från länder som Tyskland och Österrike hade på tisdagen möjlighet att identifiera personer som mist livet i helgens båtolycka på Medelhavet. Minst 64 människor, varav 14 barn, har omkommit efter att båten med migranter kapsejsade utanför Italiens kust.

Många sörjer de över 60 personer som mist livet i båtolyckan. Bild från i måndags.

Många sörjer de över 60 personer som mist livet i båtolyckan. Bild från i måndags.

Foto: Giovanni Isolino/AP/TT

Italien2023-02-28 20:36

Många fler befaras vara döda, då överlevande har uppgett att runt 170 personer var på båten när den lämnade Turkiet förra veckan. 80 personer har överlevt.

Det var en överfylld träbåt som kapsejsade utanför kusten i regionen Kalabrien, som ligger i södra Italien. Farleden anses vara den farligaste i världen för människor som söker sig till Europa för att få asyl.

Hjälporganisationer på platsen uppger att många av passagerarna på båten var från Afghanistan, Pakistan, Syrien och Irak.

Italiens gränspolis meddelar i ett uttalande att de som ordnade båtresan tog 8 000 euro, motsvarande drygt 88 000 kronor, i betalt för varje resande.

Tre män, varav två pakistanier och en turkisk medborgare, har frihetsberövats misstänkta för människosmuggling i samband med händelsen, uppger en talesperson för polisen.

Fakta: Dödlig rutt över Medelhavet

Enligt en rapport från Rädda Barnen tidigare i februari har över 8 400 migranter på väg till Europa drunknat i Medelhavet de senaste fyra åren.

Organisationen uppger att ungefär en halv miljon människor på flykt sedan 2019 har försökt korsa Medelhavet.

I en rapport från FN:s migrationsorgan IOM från oktober 2022 konstateras dock att dödstalen troligen är klart högre än de rapporterade, eftersom många av migrantfartygen är knappt sjödugliga och skepp förliser utan att olyckorna rapporteras.

IOM skriver i sin rapport att minst 5 000 personer har mist livet när de rest mot Europa från främst hamnar i Afrika under de två föregående åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!