"Enorm tragedi" på Medelhavet – nära 60 döda

Minst 59 människor har hittats döda i vattnet vid kusten i södra Italien, sedan båten de färdades med kapsejsat, uppger den italienska kustbevakningen. Hittills har 80 personer hittats vid liv.

Räddningsarbetare i södra Italien tar hand om en av dem som omkommit sedan en båt med migranter kapsejsat i havet utanför.

Räddningsarbetare i södra Italien tar hand om en av dem som omkommit sedan en båt med migranter kapsejsat i havet utanför.

Foto: Giuseppe Pipita/AP/TT

Italien2023-02-26 09:24

Omfånget av katastrofen i Kalabrien fortsätter att växa.

– För några minuter sedan fick vi bekräftat att antalet offer är 59, sade Crotones borgmästare Vincenzo Voce till Sky vid 16-tiden.

Många av offren är barn. Bland de åtminstone tolv minderåriga som hittats döda finns ett nyfött barn och en åttaåring.

– Många saknas. Kalabrien är i sorg efter denna fruktansvärda tragedi, säger den regionale guvernören Roberto Occhiuto.

Kustbevakningen har en pågående räddningsinsats och söker efter fler överlevande tillsammans med räddningstjänsten och gränspolisen. Under eftermiddagen uppgav man att 80 personer hittats vid liv, varav några som själva tagit sig i land.

Flera barn bland offren

Det är oklart hur många som färdades på båten, siffror från 170 till 250 har nämnts av räddningspersonal och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Ombord fanns enligt UNHCR flera barn och hela familjer, de flesta från Afghanistan, Pakistan och Somalia.

Samtidigt uppger en medarbetare hos Rädda Barnen att samtliga som räddats är vuxna.

– Tyvärr har alla barn satts upp på listan över saknade, om de inte redan har hittats döda på stranden, säger medarbetaren Ignazio Mangione till AFP.

Migranterna tros enligt uppgifter till Rai ha kommit från Turkiet. Båten ska ha varit till sjöss i fem dygn. Farleden anses vara den farligaste i världen för människor som söker sig till Europa för att få asyl. Enligt Rai har polisen gripit en person, misstänkt för människosmuggling.

Meloni: "Smärtas djupt"

Italiens starkt högerorienterade premiärminister Giorgia Meloni säger i ett uttalande att hon "smärtas djupt "av olyckan. Meloni riktar också kritik mot den eller de som stod bakom resan och säger att det är "kriminellt att sjösätta en 20 meter lång båt med 200 människor ombord i kombination med en usel väderlek".

Bara i år har 14 000 migranter kommit över Medelhavet till Italien, enligt inrikesdepartementet. Och söndagens tragedi riktar åter ljuset mot EU:s asyl- och migrationspolitik, där många länder drivit på för tuffare tag.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att "förlusten av oskyldiga migranters liv är en tragedi. Tillsammans måste vi alla öka våra ansträngningar för att enas om asyl- och migrationspakten".

Vrakdelar i trä

von der Leyen syftar på det förslag EU-kommissionen lade fram 2020 och som diskuterades under EU-toppmötet i början av månaden.

Efter mötet skrev medlemsländernas ledare ett gemensamt uttalande om migrationen i åtta punkter, bland annat om ökat fokus på samarbete med länder utanför Europa. Nya diskussioner är utlysta till nästa toppmöte i slutet av mars.

Så sent som i fredags gick 15 medlemsländer ut i ett uttalande där de uppmanar EU-kommissionen att stärka gränserna med hjälp av andra länder.

Bortom politikernas diskussioner fortsätter arbetet utanför Crotone. På stranden i den lilla orten Steccato di Cutro ligger vrakdelar i trä utspridda nära den plats där båten ska ha gått sönder.

– Det är en enorm tragedi, säger borgmästaren Vincenzo Voce till Rai.

Fakta: Dödlig rutt över Medelhavet

Enligt en rapport från Rädda Barnen tidigare i februari har över 8 400 migranter på väg till Europa drunknat i Medelhavet de senaste fyra åren.

Organisationen uppger att ungefär en halv miljon människor på flykt sedan 2019 har försökt korsa Medelhavet.

I en rapport från FN:s migrationsorgan IOM från oktober 2022 konstateras dock att dödstalen troligen är klart högre än de rapporterade, eftersom många av migrantfartygen är knappt sjödugliga och skepp förliser utan att olyckorna rapporteras.

IOM skriver i sin rapport att minst 5 000 personer dött när de rest mot Europa från främst hamnar i Afrika under de två föregående åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!