Massiv kritik efter kontroversiell knessetlag

Omfattande protester genomförs sedan Israels parlament knesset antagit en kontroversiell lag. Lagen hindrar bland annat Högsta domstolen att stoppa regeringsbeslut. Premiärminister Netanyahu försvarar den kritiserade inskränkningen med att "den är ett nödvändigt demokratiskt steg".

Omfattande protester växte i styrka på måndagskvällen sedan Israels knesset antagit en kontroversiell lag.

Omfattande protester växte i styrka på måndagskvällen sedan Israels knesset antagit en kontroversiell lag.

Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Israel2023-07-24 14:47

Ytterhögerregeringen, ledd av premiärminister Benjamin Netanyahu från partiet Likud, valde på måndagen att driva igenom en del av ett större lagpaket som splittrar Israel.

Tidigare har förslaget lagts på is efter återkommande och omfattande protester.

I ett tv-sänt tal försvarade Netanyahu beslutet:

– Vi har antagit tillägget. . . så att en vald regering kan genomföra en politik som stämmer överens med vad en majoritet av landets befolkning bestämt.

Oppositionsledaren Benny Gantz gick direkt ut med ett fördömande och ett löfte om att ta bort lagen så fort möjlighet ges.

"Extremister och giftblandare har segrat. Staten Israel har förlorat" sade Gantz i ett skarpt uttalande.

Skyddsbarriärer och tårgas

Direkt efter omröstningen växte demonstrationerna åter i styrka. Störst var protesterna i Jerusalem och i Tel Aviv. Skyddsbarriärer har byggts upp runt Högsta domstolen, premiärministerns kansli och parlamentet.

Men demonstranter har täckt avspärrningarna med affischer med utrop som "Vi tänker inte tjäna en diktator" och "Rädda Israel från Netanyahu".

Polis svarade med att avfyra vattenkanoner och tårgas mot demonstranterna, och flera personer rapporterades vara skadade.

Demonstranter blockerade även Jerusalems huvudväg efter den polariserande omröstningen. Reservister inom Israels armé meddelade att de inte tänker inställa sig för tjänstgöring på grund av parlamentsbeslutet.

En bil rammade en samling demonstranter enligt Haaretz. Tre personer skadades vid attacken.

Demokratisk tillbakagång

– Det går inte att överskatta betydelsen av den här omröstningen, säger Israelexperten Anders Persson.

– Lagförslaget är ett av fyra, och handlar om den så kallade rimlighetslagen. Den innebär minskade möjligheter för Högsta domstolen att stoppa politiska beslut som till exempel olämpliga ministerutnämningar och tillsättningar av höga positioner, säger Persson som är docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitet.

Kritiker anser att lagarna hotar Israels status som demokratiskt land.

– Landet kommer att rankas betydligt sämre i demokratirankningsindex. Det här är av allt att döma en milstolpe för Israels demokratiska tillbakagång, fortsätter Persson.

Parlamentet antog dellagen dagen efter det att Netanyahu genomgått en pacemakeroperation. Hans koalitionspartner på yttre högerkanten gratulerade Netanyahu och regeringen för att ha drivit igenom lagen:

– Vi har tagit ett första steg för att korrigera det juridiska systemet, sade justitieminister Yariv Levin enligt Jerusalem Post.

Men president Isaac Herzog varnade för utvecklingen och sade att landet befinner sig i "nationellt nödläge".

Kritisk Biden

Även USA:s regering har kritiserat lagförslaget. Så sent som natten till måndagen varnade president Biden Israels regering och sade då att lagförslaget riskerar att splittra det israeliska samhället.

– Med tanke på de stora utmaningar som Israel står inför är det inte meningsfullt att för israeliska ledare att driva igenom det här, fokus borde i stället ligga på att samla människor och hitta konsensus.

Israelisk polis avfyrar vattenkanoner mot demonstranter i i Jerusalem.
Israelisk polis avfyrar vattenkanoner mot demonstranter i i Jerusalem.
Fakta: Omstritt lagpaket

Benjamin Netanyahus nytillträdda regering presenterade i början av året ett omfattande lagpaket som omedelbart väckte protester. Enligt kritikerna innebär lagpaketet att landets demokratiska system urholkas genom att rättssystemet försvagas.

Lagpaketet innehåller fyra delar som innebär att:

1. Högsta domstolen inte längre ska ha rätt att upphäva lagar som anses orimliga.

2. Högsta domstolens rätt att granska och upphäva beslut minskar.

3. Regeringen ska ha beslutanderätt om utnämningar av domare, inklusive domare till HD.

4. Ministrar behöver inte lyda juridiska råd, vilket de enligt dagens lagar måste.

Regeringen har sagt sig vara fast besluten att driva igenom lagpaketet, samtidigt säger sig Netanyahu vara "öppen för förhandlingar".

Lagförslaget har lett till omfattande protester i landet. Protesterna har brett stöd inom olika politiska och sociala skikt i landet och inkluderar såväl fredsaktivister som före detta militärer och reservister.

Lagförslaget som röstades igenom under måndagen– den så kallade rimlighetslagen – var det första som godkändes av parlamentet.

Källa: BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!