"En reträtt under galgen"

En försvagad Benjamin Netanyahu gör en reträtt under galgen. Så tolkar Israelexperten Anders Persson den uppskjutna omstridda lagändringen. –Netanyahu är nere men inte utslagen.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö. Arkivbild.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Israel2023-03-27 20:17

De växande protesterna fick till slut Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ändra sina planer. Lagreformen som bland annat skulle ha lett till större inflytande för politiker över domstolar flyttas fram efter att det israeliska parlamentet, knesset, samlas för sin sommarsession i slutet av april.

– När Netanyahu säger att han skjuter upp saker på sikt brukar det betyda att ingenting händer, säger Anders Persson till TT.

– En mer illvillig tolkning är, som en del inom proteströrelsen menar, att detta skulle kunna vara cyniskt drag från Netanyahu att pausa en viss tid för att få luften att gå ur proteströrelsen, för att i ett senare skede försöka smyga in illiberal lagstiftning i mindre sjok eller på annat sätt vid ett annat tillfälle.

"Enorm seger"

Anders Persson, som är docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, betraktar det som en pågående regeringskris i Israel som styrs av en brokig högerkoalition. För Netanyahu handlar det om att undvika regeringskollaps och nyval.

– Nu har alla inte visat sina kort, men det förefaller som att han har sytt ihop någon form av uppgörelse med Ben-Gvir.

Ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, minister för inrikes säkerhet och ledare för partiet Judisk makt, ska enligt uppgift blivit lovad en särskild säkerhetsstyrka för att gå med på att sätta lagändringen på paus.

Om det räcker för Ben-Gvir och hur protesterna utvecklas efter beskedet, är svårt att bedöma anser Anders Persson:

– Proteströrelsen består av en koalition mellan en massa olika grupper och det kan finnas olika intressen där.

– Men åtminstone initialt är det en enorm seger för proteströrelsen att ha fått igenom sitt stora krav på att reformen ska skjutas upp på framtiden.

Mycket oklart

Anders Persson ser en Netanyahu vars ställning har underminerats "över hela brädet" – i sin koalition, i sitt parti och i opinionen.

– Av allt att döma är hans status försvagad. Han är nere men inte utslagen. Och han är också en mästare på att göra comeback.

Netanyahu har gjort en reträtt under galgen, är Anders Perssons bild:

– Sedan är frågan om det är en strategisk reträtt, en taktisk reträtt, en ärlig reträtt eller en oärlig reträtt. Man kan tänka sig olika vägar framåt och många frågor är obesvarade i nuläget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!