Presidenten: Förbereder oss på det värsta

Risken för ett vulkanutbrott på isländska Reykjaneshalvön ökar timme för timme. –Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss på det värsta, säger president Gudni Jóhannesson.

Hundratals skalv har drabbat Reykjaneshalvön och kuststaden Grindavik och bland annat skadat vägar.

Hundratals skalv har drabbat Reykjaneshalvön och kuststaden Grindavik och bland annat skadat vägar.

Foto: Agnar Visage/RUV via Reuters/TT

Island2023-11-12 03:22

Island vakar fortsatt i väntan på ett stort utbrott på Reykjaneshalvön.

Magma flyter i en 15 kilometer lång spricka 800 meter under jorden alldeles utanför Grindavik, enligt Islands meteorologiska institut. Ingen vet var eller när utbrottet kan komma, men beredskapen är stor – trots att den seismiska aktiviteten gick ned något på söndagen.

Public service-bolaget Ruv uppger att det under eftermiddagen gick mellan 10 och 15 minuter mellan varje skakning, vilket är mycket jämfört med natten då 880 jordskalv registrerades på Reykjaneshalvön.

Presidenten stolt

Men det kan var lugnet före stormen och president Gudni Jóhannesson sade vid en tv-sänd samling i Hallgrímskirkja i Reykjavik på söndagskvällen att hela samhället måste vara förberett på ett utbrott.

– Kära medborgare, vi vet fortfarande inte om det kommer att bli ett utbrott i Grindavík. Om det händer kommer vi att ta itu med det problemet.

Han tackade hela civilförsvaret och sade att han var stolt över hur samhället reagerat på hotet.

– Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss på det värsta som naturens vilda krafter kan göra med oss.

Under dagen fick invånarna i en del av den evakuerade kuststaden Grindavik tillåtelse att återvända till sina hem för att hämta förnödenheter. Staden med cirka 4 000 invånare evakuerades under natten till lördagen.

"Absolut hemsk situation"

Gatorna har stora skador och bara en person från varje familj tilläts återvända. De eskorterades av räddningspersonal och fick fem minuter på sig att samla ihop sina grejer.

En av dem, Sólveig Thorbergsdóttir, säger till Ruv att hennes hus svajade fram och tillbaka i fredags och nu bara fick med sig det viktigaste.

– Jag räddade det jag såg omkring mig. Bilder på barnbarnen, bröllopsklänningen, bilder på mig själv när jag var liten och konstverk som jag kanske kan sälja.

En av hennes grannar, Sävar Thór Birgisson, säger att det var en hemsk syn.

– En absolut hemsk situation, men mitt hus såg bättre ut än jag vågade hoppas. Bara ett saltkar var trasigt, säger han.

Regeringen i krismöte

Vid lunchtid på söndagen höll regeringen ett extrainsatt möte för att diskutera vilka åtgärder som behövs.

Grindavik ligger cirka fyra mil sydväst om Reykjavik och nära den geotermiska anläggningen Svartsengi, den huvudsakliga leverantören av el och vatten till 30 000 invånare på Reykjaneshalvön.

Island, och Reykjanes i synnerhet, ligger rakt över “den mittatlantiska ryggen” där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts. Det gör att vulkanutbrott är mycket vanliga. Men oftast är de så beskedliga, eller sker så avsides, att de inte utgör någon större fara.

Just Reykjanes har drabbats av tre utbrott på lika många år: i mars 2021, augusti 2022 och juli i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!