Tysk medborgare hotas av dödsstraff i Iran

Iran ställer en tysk medborgare med amerikanskt uppehållstillstånd inför rätta, anklagad för att leda en av Iran klassad terrorgrupp.

Den tyske medborgaren Hamshid Sharmhad ställs inför rätta i Iran, anklagad för att leda en av Iran klassad terrorrörelse.

Den tyske medborgaren Hamshid Sharmhad ställs inför rätta i Iran, anklagad för att leda en av Iran klassad terrorrörelse.

Foto: Koosha Mahshid Falahi/Mizan/AP/TT

Iran2022-02-06 15:44

Den 66-årige Jamshid Sharmahd anklagas för att leda gruppen Tondar – "åska" på farsi – som påstås ha legat bakom bombattacker mot en moské 2008.

Den anklagade uppges ha gripits i augusti 2020, var och av vem är inte offentliggjort. Enligt hans anhöriga rövades Sharmahd bort från flygplatsen i Dubai, när han var på väg till Indien. Han är bosatt i Kalifornien.

Sharmahd åtalas också för att sprida "korruption på jorden" samt för att ha haft eller försökt få kontakt med representanter för amerikanska CIA och israeliska Mossad.

Vid bombattacken i Shiraz 2008 dödades 14 personer. Efter dådet avrättades tre personer som anklagades för att ha kopplingar till den terrorstämplade gruppen. 2010 dömdes ytterligare två personer till döden för inblandning i dådet.

Sharmahd ställdes inför skranket iklädd en randig fängelseuniform. En representant för offren i moskébombningen förde de anhörigas talan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!