Trots spionmisstankar: Rysk toppdiplomat kvar

Trots uppgifter om utbrett spioneri får Rysslands toppdiplomat i EU jobba vidare i Bryssel. Larmet gick för över ett år sedan, men EU-kommissionen har inte agerat mot Kirill Logvinov, rapporterar Expressen och en rad andra europeiska medier.

Ukrainas flagga uppe på utställningsanläggningen Atomium i Bryssel. Arkivbild.

Ukrainas flagga uppe på utställningsanläggningen Atomium i Bryssel. Arkivbild.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

EU2023-10-24 09:12

Sverige och en rad europeiska länder, däribland Belgien, har under Ukrainakrigets gång kastat ut ryska diplomater som misstänkts spionera. Även från Rysslands EU-ambassad, som finns i Bryssel men lyder under EU och inte Belgien, utvisades våren 2022 en rad diplomater.

I samma veva larmade den belgiska säkerhetstjänsten VSSE i hemlighet om att topptjänstemannen Logvinov egentligen är spion, och bara har sin diplomatiska titel som täckmantel. En av Logvinovs uppgifter rapporteras ha varit att infiltrera kretsen kring Valdis Dombrovskis, EU-kommissionens vice ordförande med stor roll i unionens Ukrainapolitik.

Men enligt mediekartläggningen har EU-kommissionen vägrat agera mot Logvinov, trots att han under tiden upphöjdes till EU-ambassadens tillfällige ledare.

EU-kommissionen tros ta politiska hänsyn, alltså gå försiktigt fram för att inte förarga regimen i Moskva eller utlösa konsekvenser mot europeiska diplomater i Ryssland eller på annat håll.

Men trycket ökar nu.

– För mig är det chockerande att han ännu inte blivit utvisad, säger Martin Hojsik, vice talman i Europaparlamentet, enligt Expressen.

– Jag förväntar mig att efter detta avslöjande kommer Europaparlamentet att fråga om detta särskilda fall och få utrikestjänsten att agera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!