Slovaker stängs av från S-grupp

Slovakiens valsegrande parti Smer och även utbrytarpartiet HLAS-SD stängs av från de europeiska socialdemokraternas paraplyorganisation Pes. Beslutet välkomnas av svenska Socialdemokraterna.

Robert Fico, ledare för partiet Smer, har fått i uppdrag att bilda regering efter valet i Slovakien som hölls i slutet av september. Arkivbild.

Robert Fico, ledare för partiet Smer, har fått i uppdrag att bilda regering efter valet i Slovakien som hölls i slutet av september. Arkivbild.

Foto: Vaclav Salek/CTK/AP/TT

EU2023-10-12 17:58

"Det här steget har tagits efter de klara avvikelser från Pes-familjens värderingar som visats av Smer-ledaren Robert Fico. Och därtill som en följd av oro som väckts efter utannonserandet av en regeringskoalition mellan Smer, HLAS-SD och ett högerradikalt parti", skriver Pes – med Sveriges förre statsminister Stefan Löfven som ordförande – i ett pressmeddelande.

Beslutet väntas följas av att partierna också stängs ute från den socialdemokratiska partigruppen S&D i EU-parlamentet.

Fico är på väg mot sin tredje period som premiärminister efter åren 2006–2010 och 2012–2018. Hans allt mer ryssvänliga åsikter kring kriget i Ukraina har dock väckt anstöt utanför Slovakien.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin säger att det svenska partiet har drivit på beslutet under torsdagens möte med Pes.

"Smer har drivit en kampanj för att stoppa stöd till Ukraina. I går kom också beskedet att Smer kommer att bilda en koalitionsregering tillsammans med det högernationalistiska partiet SNS. Det hör inte hemma i den socialdemokratiska gemenskapen", skriver han i ett mejl till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om