Knapp vinst för EU-röst mot sexköp

EU-parlamentet står bakom maningar om en sexköpslag av nordisk modell, om än med knapp marginal. Flera svenska ledamöter jublar – men SD röstade nej.

Coronastängt på en bordell i tyska Frankfurt hösten 2020. Inom EU ökar nu trycket på att kriminalisera sexköpare och hallickar, på samma sätt som i Sverige. Arkivfoto.

Coronastängt på en bordell i tyska Frankfurt hösten 2020. Inom EU ökar nu trycket på att kriminalisera sexköpare och hallickar, på samma sätt som i Sverige. Arkivfoto.

Foto: Michael Probst/AP/TT

EU2023-09-14 12:59

I torsdagens omröstning sade 234 ledamöter ja mot 175 nej och 122 nedlagda kring en icke bindande resolution till medlemsländerna om att kriminalisera sexköpare och hallickar.

De svenska ledamöter som varit starkt engagerade i att driva igenom resolutionen är nöjda.

"Det är en tydlig signal till alla torskar, men också till alla hallickar och kriminella nätverk som tjänar stora pengar på utnyttjandet av kvinnors kroppar i prostitutionsindustrin. Deras tid är räknad", hälsar exempelvis Malin Björk (V) i ett pressmeddelande.

"Våld, sexuella trakasserier och våldtäkter får aldrig vara en del av något jobb", hälsar Heléne Fritzon (S) via sms.

De enda svenskarna som röstade mot resolutionen var SD-duon Charlie Weimers och Johan Nissinen.

– I Sverige stöder vi den svenska och nordiska modellen men på EU-nivå tycker vi inte att EU ska bestämma över hur alla andra länder har det. Vi har olika kulturer, vi har olika sätt att se det, sade Nissinen på en pressträff i tisdags.

Fakta: Så röstade svenskarna

Så här röstade de svenska ledamöterna i EU-parlamentets resolution om kriminalisering av sexköp:

* Ja (totalt 234 röster, varav 16 svenska): Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah-Kuhnke (MP), Erik Bergkvist (S), Malin Björk (V), Jakop Dalunde (MP), Ilan De Basso (S), Heléne Fritzon (S), Pär Holmgren (MP), Evin Incir (S), Karin Karlsbro (L), Arba Kokalari (M), Peter Lundgren (oberoende), Carina Ohlsson (S), Jessica Polfjärd (M), Sara Skyttedal (KD) och Tomas Tobé (M).

* Nej (totalt 175, varav två svenska): Johan Nissinen och Charlie Weimers (båda SD).

* Nedlagd (totalt 122, varav en svensk): Emma Wiesner (C).

David Lega (KD) och Jörgen Warborn (M) deltog inte i omröstningen.

Källa: EU-parlamentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!