Omikron får fler att återinföra restriktioner

Japan och Frankrike inför flygrestriktioner med anledning av ökad spridning av omikron på olika platser i världen.

Japans transportdepartement vill strypa flygtrafiken till landet. Arkivbild från Hanedaflygplatsen.

Japans transportdepartement vill strypa flygtrafiken till landet. Arkivbild från Hanedaflygplatsen.

Foto: Shinji Kita/AP/TT

Coronaviruset2021-12-01 08:21

– Vi har bett flygbolagen att inte ta emot bokningar en månad med start den 1 december, säger en representant för Japans transportdepartement till AFP och tillägger att befintliga bokningar inte kommer att beröras.

Beskedet kommer sedan ett andra fall av varianten i landet konstaterats hos en resenär från Peru. Det första fallet upptäcktes på tisdagen hos en man som rest från Namibia.

Flyger vidare

Från SAS innebär beskedet inga ändringar, inte nu i alla fall.

– I nuläget flyger vi vidare enligt plan, säger flygbolagets presschef Freja Annamatz.

SAS har bara en flygning i veckan till Tokyo. I övrigt följer SAS utvecklingen löpande, och ser hur efterfrågan påverkas.

– Fraktdelen är också en viktig komponent i det hela, säger Annamatz.

Japans regering har redan skärpt inresereglerna och stoppat inresor för ickejapanska medborgare från tio länder i södra Afrika.

Man har också skärpt karantänreglerna för medborgare och utrikesfödda invånare från ett stort antal länder med hänvisning till viruset.

Landet började på onsdagen erbjuda extradoser vaccin till vårdpersonal sedan den oroväckande virusvarianten upptäckts.

Frankrike tillåter landning

Frankrike å sin sida kommer från och med lördag att tillåta flyg från Sydafrika att landa, om än med hårda restriktioner. Enbart franska och EU-medborgare tillåts gå av, samt diplomater och flygpersonal.

Resenärerna måste kunna uppvisa ett negativt covidtest vid ankomst men ändå sitta i karantän i sju dagar. Ett positivt test kommer att leda till tio dagars karantän, säger regeringstalesmannen Gabriel Attal.

Nigeria har som första västafrikanska land rapporterat fall av omikronvarianten.

Genom helgenomsekvensering av positiva tester från internationella resenärer har landet spårat ett fall av varianten i ett prov som togs i oktober – långt innan Sydafrika slog larm förra veckan, meddelar landets folkhälsomyndighet.

Nigeria har också två konstaterade fall hos personer som anlänt från Sydafrika förra veckan.

Portugal höjer beredskapen

I Portugal råder "kaostillstånd" (estado de calamidade) från och med onsdagen – en av de högsta nivåerna på landets skala över undantagstillstånd. Åtgärden har utlysts för andra gången i år för att platta ut en stigande smittokurva. Landets vaccinationsgrad är en av de högsta i världen, men sjukhusinläggningarna har stigit sedan september.

Nu förstärks passagerarkontrollerna på flygplatser, vid hamnar och gränsövergångar, och negativa testsvar krävs av de flesta resenärer som kommer till landet. Krav på munskydd återinförs och covidpass krävs för att få besöka restauranger, gym, biografer och hotell.

Amerikanska åtgärder

Även USA kan inom kort införa strängare krav på testning för internationella resenärer, både vaccinerade och ovaccinerade, med anledning av omikronvarianten, som befaras göra det lättare för viruset sars-cov-2 att sprida sig.

Den federala smittskyddsmyndigheten CDC meddelade på tisdagen att man arbetar för ett krav på att alla flygresenärer som kommer till USA ska testas högst 24 timmar innan resan. För närvarande ska fullvaccinerade testas högst tre dagar före avresa.

– CDC utvärderar hur man kan göra internationella resor så säkra som möjligt, bland annat genom tester tätare inpå avresa och övervägningar kring ytterligare tester efter ankomst och självisolering, säger myndighetens chef Rochelle Walensky, enligt nyhetsbyrån AP.

USA öppnade sina gränser för fullvaccinerade från de flesta länder den 8 november.

Fakta: Detta vet vi om omikron

Virusvarianten av sars-cov-2 som först upptäcktes i södra Afrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är nyupptäckt och det saknas fortfarande mycket kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den, befarar experter.

Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!