I sju dagar och nätter har protester och upplopp skakat stora delar av USA. Under natten mot tisdagen rådde utegångsförbud i minst 40 städer och det amerikanska nationalgardet har satts in i minst 23 delstater, enligt mediebolaget CNN.
På tv-bilder syns militärliknande fordon med trupper från nationalgardet rulla längs gatan i närheten av Vita huset. Samtidigt har fredliga demonstranter som samlats i huvudstaden för att protestera mot rasism och polisvåld attackerats med tårgas, distraktionsbomber och gummikulor, rapporterar amerikanska medier.
Strax efter att tumultet bröt ut i huvudstaden, efter midnatt svensk tid, höll president Trump ett tal till nationen.
– Det här är inhemsk terrorism, säger han.
Hittills har Trump mest kommenterat den pågående protestvågen via arga meddelanden på Twitter, men framför tv-kamerorna var det en mer statsmannamässig Trump som tog till orda och lovade att lag och ordning snarast ska återställas i landet.
Tusentals soldater
Till sin hjälp tänker han ha militären. Byggnader och monument i närheten av Vita huset har vandaliserats i de senaste dagarnas kravaller och Trump säger att han kallar in militären till huvudstaden Washington DC för att hindra nya upplopp.
– Just nu sänder jag tusentals och åter tusentals tungt beväpnade soldater, militärpersonal och brottsbekämpande tjänstemän för att stoppa upplopp, plundring, vandalism, övergrepp och hänsynslös skadegörelse av egendom, meddelar Trump.
Han uppmanar dessutom delstaternas guvernörer att genast sätta in tillräckligt många från nationalgardet. Om de lokala myndigheterna inte snarast lyckas få stopp på oroligheterna kommer landets militär att kallas in i fler delstater.
– Borgmästare och guvernörer måste upprätta en stark polisnärvaro, tills våldet har stoppats. Om en stad eller delstat vägrar att vidta de åtgärder som behövs för att försvara dess invånares liv och egendom, då kommer jag att kalla in militären för att snabbt lösa problemet åt dem, säger Trump.
En sällan använd lag från 1807 ger USA:s president rätt att använda militären för att återställa ordningen i landet, rapporterar amerikanska medier.
Lag från 1807
Presidenten skyller oroligheterna på bland annat vad han kallar professionella anarkister, plundrare och kriminella.
– Vi kan inte tillåta att fredliga demonstrationer drunknar i en arg vandaliserande folkhop.
Trump säger att han vill skydda de fredliga demonstranterna och hotar med hårda straff för dem som deltar i upplopp.
– Jag vill att de som ligger bakom denna terrorism ska vara medvetna om att de kommer att få hårda straff och långa fängelsedomar.
Samtidigt fortsätter turerna kring George Floyds död i flera polismäns grepp i Minneapolis – händelsen som inträffade för en vecka sedan och blev gnistan till de omfattande protesterna. Två obduktioner, dels den officiella dels en privat beställd av Floyds familj, har båda kommit fram till att han dog genom kvävning på grund av tryck mot halsen. Det går emot den preliminära obduktionen, där rättsläkaren sade att det inte fanns "några fysiska tecken" på att Floyd dött av kvävning.
– Alla amerikaner känner sig med rätta äcklade och upprörda över George Floyds brutala död. Min regering arbetar för att rättvisa ska skipas för George och hans familj. Han ska inte ha dött förgäves, säger Trump.
Utegångsförbud
Oroligheterna är de mest omfattande i USA sedan 1968 efter mordet på människorättskämpen Martin Luther King.
Under Trumps tal hördes hur polisen använde sig av tårgas och distraktionsgranater för att skingra demonstranter som hade samlats utanför Vita huset och som skanderade "George Floyd" och "skjut inte!".
Strax därpå gav sig Trump själv ut gatan, som då var lugn och full av poliser. Presidenten promenerade till den vandaliserade kyrkan Saint John tvärs över gatan från Vita huset, för att inspektera skadorna från söndagens kravaller då kyrkan målades med graffiti och delvis eldhärjades.
– Det som hände här i stan i går kväll är en total skam, säger han.
Det råder nattligt utegångsförbud i Washington DC, något som kommer att tillämpas strängt, enligt presidenten. Vid 23-tiden lokal tid var dock många demonstranter fortfarande ute på gatorna och minst en militärhelikopter hovrade över området, rapporterar CNN. Även i flera andra amerikanska städer har demonstranter brutit mot utegångsförbudet.