Om senaten godkänner Amy Coney Barrett blir hon domare i högsta domstolen på livstid. Den federala domaren är ung i sammanhanget med sina 48 år, men hennes bakgrund är gedigen.
Hon älskas av konservativa för sitt religiösa synsätt och sina "rätta" moralkonservativa värderingar, även om Coney Barrett själv har sagt att hennes katolska tro inte påverkar hennes domslut. Hon är mamma till sju barn, varav ett har Downs syndrom och två är adopterade från Haiti och hon är personligen emot abort – vilket är en av de viktigaste nyckelfrågorna i den kulturella klyfta som delar USA.
"Inte politiker"
Efter en uppväxt i New Orleans, i den konservativa södern, blev Coney Barrett toppstudent vid University of Notre Dame i Indiana. Hon gick vidare till att bli juridikprofessor och undervisade på sitt gamla lärosäte i 15 år.
För tre år sedan utsåg president Trump henne till federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt (som omfattar Illinois, Indiana och Wisconsin). Där har hon röstat för generösa vapenlagar och ställt sig bakom Trumps hårda migrationspolitik – samtidigt som hon har varit emot Obamacare, den hälsovårdsreform som president Barack Obama införde och som Republikanerna i flera år har försökt att nedmontera, skriver nyhetsbyråerna AFP och Reuters.
– Jag älskar USA och jag älskar den amerikanska konstitutionen. En domare måste tillämpa lagen så som den är skriven. Domare är inte politiker, sade Coney Barrett i sitt tal när hon accepterade presidentens nominering utanför Vita huset på lördagskvällen.
Tolkar bokstavstroget
Coney Barrett är en så kallad "originalist", det vill säga att hon tycker att USA:s grundlag från 1788 ska tolkas bokstavstroget. Den filosofin delar hon med den nu avlidna djupt konservativa HD-domaren Antonin Scalia, som hon arbetade för i början av sin juridikkarriär, innan han blev HD-domare.
– De lärdomar som jag fick med mig då, ekar fortfarande. Hans rättsfilosofi är också min, sade Coney Barrett i sitt nomineringstal på lördagskvällen.
Hon passade även på att hylla avlidna Ruth Bader Ginsburg, som hade en lång och varm vänskap med sin HD-kollega Scalia, trots deras djupa åsiktsskillnader i rättsliga frågor.
Frågetecken kring abortfrågan
Coney Barret har sagt att livet börjar vid befruktelsen och hon anser att domare inte ska vara bundna av prejudikat, skriver tidningen Politico. Det kan få bäring på HD-beslutet "Roe mot Wade" från 1973 som slår fast kvinnors rätt till abort – och som är en nagel i ögat på många konservativa i USA.
Som domare i appellationsdomstolen har hon inte tagit direkt ställning för eller emot abort, men hon har varit emot domslut som har avslagit Republikanstödda förslag om abortrelaterade begränsningar, skriver Reuters.
President Trump uppges ha "sparat" Coney Barrett vid tidigare utnämningar, för att just hon ska bli den som ersätter liberala Bader Ginsburg.