EU ska snabbt sudda terrorpropaganda på nätet

Terrorpropaganda som upptäcks på internet ska plockas bort inom en timme. Det är huvudsyftet när EU:s medlemsländer och EU-parlamentet efter långa och svåra förhandlingar till sist enats om en kompromiss.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.

Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT

Utrikes2020-12-10 15:35

Grundförslaget för att bekämpa terrormaterialet på nätet lades fram redan 2018, men har suttit fast i stor oenighet, inte minst av oro för att drabba journalistiska produkter.

"Vi har byggt in starka skyddsåtgärder för att skydda vår yttrande- och informationsfrihet", anser dock EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson i ett uttalande om torsdagens uppgörelse.

– Dagens avtal är en viktig milstolpe för att förhindra framtida attacker, säger Margaritis Schinas, vice kommissionsordförande.

Kompromissen, som kommer att kräva ett slutligt godkännande av medlemsstaterna och EU-parlamentet, ger också nationella myndigheter rätt att beordra att andra EU-länder raderar terrorpropaganda.

Frankrike har drabbats hårt av jihadistiskt motiverad terror. Landets EU-minister Clement Beaune kallar nu kompromissen för "ett stort steg framåt, lett av Frankrike".

Inte minst är det farhågor om yttrandefriheten som har gjort att frågan har försenats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!