Så förändras Kabul under talibanerna

Många män har bytt västerländska kläder mot traditionella dräkter. Mycket få kvinnor syns till. Kabuls gator är förändrade sedan talibanerna tog över.

Talibaner vid en vägspärr i Kabul.

Talibaner vid en vägspärr i Kabul.

Foto: AP/TT

Afghanistan2021-08-17 17:32

Talibanerna försökte på tisdagen snabbt skaka liv i Kabul, två dagar efter den islamistgruppens blixtsnabba erövring av den afghanska huvudstaden. Statsanställda uppmanades att återvända till arbetet. Men invånarna reagerade med försiktighet. De flesta snabbköp och skolor var stängda. Några mindre matbutiker och slaktare liksom sjukhus höll igång verksamheten. På natten till tisdagen hördes skottlossning i staden.

– Jag är rädd men jag måste hålla min butik öppen för att kunna försörja min familj, säger den 48-årige matbutiksinnehavaren Mohammadullah till Reuters.

Trafiken är betydligt glesare än vanligt och få kvinnor syns på gatorna. Även bilder på kvinnor försvinner från det offentliga rummet. Invånare i Kabul har de senaste dagarna rivit ner eller målat över reklambilder föreställande obeslöjade kvinnor.

När talibanerna regerade förra gången, mellan 1996 och 2001, var kvinnor portade från arbete och utbildning och förbjudna att lämna hemmet annat än i sällskap med en manlig släkting. Talibanerna har lovat ett öppnare samhälle den här gången, men många är skeptiska.

Nya kläder

På gatorna syns tecken på att folk anpassar sin livsstil till den nya regimen. Många män har bytt sina västerländska kläder mot shalwar kameez, den afghanska nationaldräkten för män, rapporterar AFP.

Den militära närvaron från talibanerna är omfattande på gatorna, och många vägspärrar har satts upp. Militärfordon med talibanernas vita fana syns på vägarna.

– Talibanerna patrullerar staden i små konvojer, säger en anonym butiksinnehavare som AFP pratat med.

– De trakasserar inte folk, men folk är förstås rädda.

Stoppades av talibaner

Asadullah Wardak, som arbetar som gynekolog i Kabul, bestämde sig för att återvända till arbetet efter att ha suttit hemma i två dagar, berättar han för Reuters.

På vägen till arbetet stoppades han av två talibaner som undersökte hans bil och identitetshandlingar. Wardak säger till Reuters att de gav honom telefonnummer som han kunde ringa om det uppstod problem på sjukhuset.

De bad honom också att se till att kvinnliga läkare arbetar separat med kvinnliga patienter och att manliga läkare bara får behandla kvinnliga patienter i närvaro av en kvinnlig läkare.

Religiösa tv-program

En stor skillnad märks på de tv-kanaler som blomstrade under talibanernas frånvaro. Statlig tv visar nu mestadels förinspelade religiösa program.

Den privata tv-kanalen Tolo, som de senaste 20 år sedan gjort sig känd för lekprogram, såpoperor och talangtävlingar av västerländskt slag, har avbrutit alla ordinarie sändningar och visar i stället repriser av ett turkiskt drama om det ottomanska imperiet.

Tolo sände dock även ett inslag där en kvinnlig programledare intervjuade en representant för talibanerna i studion – något som har tolkats som ett led i talibanernas försök att framstå som mer moderata än tidigare.

Ett hundratal medier har upphört med sin verksamhet sedan talibanerna inledde sin offensiv i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!