Uppmaningen: Koka ert vatten i Malexander

På söndagen larmade Boxholmsteknik om att det förekommer bakterier i det kommunala vattnet i Malexander.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Boxholms kommun2019-12-15 13:05

Invånare i Malexander uppmanas att koka vattnet innan användning. Boxholmsteknik skriver på sin hemsida att förhöjda värden av koliforma bakterier har hittats i vattnet från det kommunala ledningsnätet.

– Vi tar prover kontinuerligt och när vi fick provsvar i morse visade det förhöjda värden. Då tog vi beslut om att rekommendera kokning av vattnet, säger Fredrik Noaksson, vd för Boxholmsteknik.

Uppskattningsvis ett hundratal boende i Malexander är drabbade. De kan hämta färskt vatten i vattentankar som ställts ut på torget i Malexander. 

Koliforma bakterier, som hittades i vattnet, kan orsaka magsjuka. 

När togs proverna som visade förhöjda halter av bakterier?

– De togs för ungefär 5-7 dagar sedan.

Så invånare i Malexander kan redan ha smittats?

– Ja, så skulle det tyvärr kunna vara. Om man tror att man har smittats rekommenderar vi att man ringer eller uppsöker läkare. Vi har inte fått några indikationer än så länge på att någon ska ha drabbats, säger Fredrik Noaksson.

Under söndagen tar Boxholmsteknik nya prover av vattnet, dessa ska snabbanalyseras, provsvaren väntas komma inom ett dygn. 

– Det kan finnas många olika förklaringar till vad bakterierna beror på, jag avstår från att spekulera, säger Dennis Allvin som är VA/Avfallschef på Boxholmsteknik.

– Vi tar nya prover nu och kommer att veta mer när vi får de nya provsvaren. Ett prov säger inte så mycket men två prover säger mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!