Tom och Mathilda odlar en hel grönsaksdisk

Innan de flyttade ut på landet odlade de potatis på balkongen. Nu har Mathilda och Tom Flood grönsaker på 1 500 kvadratmeter och i två växthus.

Mathilda och Tom Flood vid en av sina odlingslotter. Här har rabarbern börjat titta upp.

Mathilda och Tom Flood vid en av sina odlingslotter. Här har rabarbern börjat titta upp.

Foto: Sofia Wiman

Ulrika2024-02-22 19:00

För ungefär åtta år sedan flyttade Mathilda och Tom Flood från Linköping till Eksjöhult strax utanför Ulrika. 

– Då var vi inte jätteintresserade av odla. Det fanns ett växthus och vi testade lite, men det var inte därför vi flyttade hit, säger Mathilda.

undefined
Mathilda Flood utanför ett av sina två, snart tre, växthus där det bland annat odlas purjolök och spenat.

Sedan gick Tom en utbildning i "Market Gardening". Även om han där mest lärde sig om hur man odlar för försäljning började paret känna lockelsen i att äta det man själv har odlat. Mathilda gick också en utbildning, och när hennes mammaledighet är över i april kommer hon att jobba 100 procent med odlingen på Eksjöhult småbruk.

– Eller 125 procent blir det väl. Det är ju då allting kör igång på riktigt, säger hon och skrattar. 

Paret odlar till sitt andelsjordbruk, men också mycket till sig själva. Andelsjordbruket innebär att kunder skriver upp sig för en säsong och får en grönsakskasse till dörren. Tom och Mathilda säljer också på REKO-ring – när de har grönsaker över. 

– Vi är självförsörjande på massa saker, det tycker vi är viktigt. Vi brinner för den lokala maten, och detta är vår typ av "miljöaktivism". Vi har ett kretsloppstänk på hela gården, säger Mathilda och fortsätter:

undefined
Tom och Mathilda Flood visar var vitlöken ska odlas. Vårbruket är det absolut tyngsta för småbrukare som Tom och Mathilda.

– Vi odlar typ allt, nästan en hel grönsaksdisk. 

Paret berättar också att de bor i ett "köldhål" där det alltid är lite kyligare än kringliggande orter. Olika sorters kål är därför tacksamt att odla eftersom kål är ganska köldtåligt. Men paret odlar också bland annat lök, majs, squash, spenat, bönor och betor.

– Physalis har vi bestämt att inte odla. Det är ett helt värdelöst bär. Och aubergine tog jag beslutet förra året att inte odla – jag förstår mig inte på den grödan, säger Mathilda.

– Även om vi odlar till andra också så vill vi ju odla det som vi själva tycker är gott, tillägger Tom.

– Kål är underbart att odla, men vill man ha mycket för liten insats så är det squash som gäller. Ärter är också bra – de är ganska köldtåliga och går att skörda en längre tid.

undefined
Mathilda Flood tipsar nybörjare om att börja odla pumpor, men påpekar att de behöver mycket näring.

De har också odlat foderbetor till djuren på gården.  

– De största var nästan som en fotboll i storlek. Men om man är nybörjare och vill odla något häftigt så tycker jag att man ska testa på pumpa, säger Tom.

– De kan också bli jättestora, och det blir lite skattjakt när man ska ut och skörda dem, tillägger Mathilda.

Pumpor behöver mycket ljus och mycket näring. Så har man en kompost föreslår Tom och Mathilda att man kan använda den som näring.

undefined
Tom Flood vid äppelträdet "Summer Red". "Snön och hararna har gått hårt åt trädet", berättar han.

Vad ska man tänka på vad gäller jordmån?

– Det finns för- och nackdelar med nästan alla typer av jord. En lerjord är proppad med näring, medan en sandjord inte är det. Vissa grödor trivs jättebra i sandjord, som till exempel sparris och morötter, säger Mathilda.

undefined
Tomater, chili och gurka för eget bruk är på gång hemma hos Mathilda och Tom Flood. Mathilda sår snittblommor också, och hennes favorit är sommarrudbeckia.

Men det viktigaste enligt Tom och Mathilda är att man ska jobba på sin jord, "mata" den genom att tillföra allt möjligt organiskt material. Det kan handla om sådant som att gräva ner sin kompost i jorden och låta gräsklipp och löv ligga kvar på marken.

– Täcker man jorden så blir den dels fuktigare och dels arbetar maskar och andra mikroorganismer så att det blir bra jord, säger Mathilda.

En populär gröda bland hemmaodlare är chili. Men när på året kan man börja odla chili?

– Det beror på vilken chilisort. Det finns de som blir jätteheteta i smaken, dem ska man så i december-januari. Ska man odla "helt vanlig" chili, då kan man så dem nu i februari. Vi sådde våra för drygt en vecka sedan.

undefined
"Vi hade ett par dagar lediga förra säsongen. Då besökte vi trädgårdar", säger Mathilda Flood som driver Eksjöhult småbruk strax utanför Ulrika.

Anledningen till att man bör plantera chili som är hetare i smaken tidigare är att de behöver längre tid på sig för att utveckla sin hetta.

Mathilda har redan sått tomater, men det är kruktomater som ska stå inne. Annars behöver man inte så tomater förrän i mars. Risken med att så tomater för tidigt är att plantorna kan bli höga och rangliga.

undefined
"Man behöver bara jord och en låda av något slag för att komma igång med odling", säger Mathilda Flood.

– Sår man tomater i mars så kan man förvänta sig mogna tomater i juli-augusti. Men allt beror såklart på vädret, säger Tom.

Tror ni att vissa saknar gröna fingrar?

– Jag tror att alla kan lära sig, säger Tom. 

– Det pratas mycket om beredskap nu, och kan man odla sitt eget så har man ju en fördel, lägger Mathilda till.

undefined
Ute har Mathilda och Tom Flood sått spenat och en bladkålsblandning. Inne står bland annat några snabba kålsorter, chili, paprika och purjolök. "Våra krukväxter klarar sig inte lika bra", berättar Mathilda med ett skratt.

Har ni några tips till människor som bor i lägenhet och vill odla på balkongen?

– Det beror på vilket läge man har på balkongen, men tomater funkar nästan alltid. Och gurka, säger Mathilda.

– Vi odlade potatis på balkongen när vi bodde i stan. Det ger inte jättemycket, och när man väl har plockat upp dem så är det ju slut, säger Tom.

Mathilda Flood vattnar tomatplantorna. "Detta är kruktomater, så de ska stå i fönsterkarmen", säger hon.
Mathilda Flood vattnar tomatplantorna. "Detta är kruktomater, så de ska stå i fönsterkarmen", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!