Två heltidspolitiker i en familj

Att Marie Nicholson och Jan R Andersson träffades genom politiken kanske inte kommer som någon överraskning. Men hur pusslar man ihop familjelivet med ett intensivt jobb och småbarn?

Jan och Marie hoppas barnen Novak och Gottfrid hittar ett politiskt intresse. "Jag ser hellre att de blir politiskt intresserade men tillhör ett annat parti än att de inte har något intresse alls.", säger Marie.

Jan och Marie hoppas barnen Novak och Gottfrid hittar ett politiskt intresse. "Jag ser hellre att de blir politiskt intresserade men tillhör ett annat parti än att de inte har något intresse alls.", säger Marie.

Foto: Sofie Olsson

Familj2020-02-21 10:00

Marie Nicholson är just nu föräldraledig från sitt jobb som kommunstyrelsens vice ordförande i Vimmerby kommun. Jan R Andersson är riksdagsledamot för Moderaterna. 

– Man springer ju på varandra, Kalmar län är så pass litet ändå. Men vi hade nog aldrig pratat med varandra annat än att vi hade kanske hälsat, fram till en helg när det blev att vi satte oss bredvid varandra på ett möte och började prata. Då klickade vi, säger Marie.

– Sen tog det ett tag innan vi blev tillsammans, men vi klickade där och började prata, och vi har inte slutat prata sedan dess kan man säga, säger Marie. 

Personalen på Maries sons Novaks förskola var de första som fick reda på att Marie och Jan hade blivit ett par.

– I och med att alla kände oss så ville vi kanske hålla det för oss själva i början att vi hade träffats, till och med för våra familjer. Så ingen visste om det då, men i och med att Jan var hemma här så visste Novak om det. Barn berättar allting på förskolan, så en av förskolepedagogerna kom fram till mig och sa ”Jaha, Marie jag har hört att du har träffat någon”. Så det var ganska festligt, de kände till det först, säger Marie. 

Nu, drygt två och ett halvt år senare, har paret en gemensam son, Gottfrid, som föddes runt midsommar förra året.

– Han är väldigt vältimad det här barnet. Vi bestämde ganska tidigt att vi ville ha ett barn tillsammans. Då var jag väldigt noga med att undvika valrörelsen. Jag vet att det låter helt galet men att vara gravid och hålla på med valrörelse, det orkar man inte. Det måste också ske i början av mandatperioden så att man inte går för långt in mot nästa val. Det låter säkert jättekonstigt, men det är ju vårt liv, säger Marie.

– När man inte vet vad man ska göra de närmsta fyra åren eller det närmsta året så är det svårare att skaffa barn, säger Jan.

Jan har suttit i riksdagen sedan 2006, men från mars och fram till sommaren blir det dags att prova något nytt; föräldraledighet.

– Just att vara föräldraledig är ju inte så mycket ledighet, utan det är ju ofta lättare att vara i riksdagen för då kan man allt, det här är ju jättenytt och liksom väldigt oförutsägbart, säger han. 

Att vara föräldraledig som riksdagsledamot har varit möjligt länge. Först 2018 blev det möjligt för kommunalråd att vara föräldralediga.

– Det krävdes en hel del anpassningar av våra regler i Vimmerby för att det skulle gå, så jag blir ju någon slags test. Men jag tycker att det har varit väldigt bra, alla har varit positiva till att man ska vara ledig, säger Marie. 

En vanlig vecka innebär för familjen att Jan är i riksdagen tisdag till torsdag. 

– Man kan behöva åka bort ibland på helger. Men jag brukar komma hit på fredagen och sen är jag här till måndag, sen kan det vara så att man har ett möte någonstans, så då kanske man åker måndag morgon, säger Jan.

– Jag brukar säga det att på helgerna när han är här sätter jag mig på soffan och skriker ”jag är hungrig!” så kommer maten. För jag är ju ensam i veckorna och det går ganska bra, säger Marie. 

Hur känns det att vara iväg 3-4 dagar i veckan?

– Det är ju lite besvärligt, framförallt att åka, det är värre att lämna, säger Jan.

– Det är nog värre för dig som åker. Framförallt då när Gottfrid är lite extra mysig på morgonen som han ofta är den här killen, då är det ju såklart svårt att lämna. Men det får man leva med, säger Marie. 

"Det finns inga 40 timmars arbetsveckor för oss . Vi jobbar ju helger och kvällar och sådär. Det kommer bli spännande att se hur vi ska få ihop det, för det blir lite svårare." säger Marie.
"Det finns inga 40 timmars arbetsveckor för oss . Vi jobbar ju helger och kvällar och sådär. Det kommer bli spännande att se hur vi ska få ihop det, för det blir lite svårare." säger Marie.
Andersson/Nicholson

Ålder: Jan 49 år, Marie 43 år, Novak 6 år, Gottfrid 6 månader.

Bor: Vibo/Kalmar.

Fritidsintressen: Politik, men hemma diskuteras det mest inredning. Fjällvandra/vandra (Marie). Motorsport, framförallt formel-1 (Jan).

Bakgrund: Marie kommer ifrån Kalmar från början, men har släkt i Vimmerby. Hon har bott 15 år utomlands ibland annat Ryssland, Hawaii och Hongkong. Jan kommer från Luleå men kom till Kalmar 1999 som politisk sekreterare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!